Életmód

Ócsa ódon romantikája

Ócsa nem tartozik a divatos kirándulóhelyek közé, ám aki csak egyszer is járt ott, visszakívánkozik. Ha ugyanis egyedül fedezi fel, megmerítkezhet a település ódon romantikájában, ha viszont családostul kerekedik fel, minden egyes családtagnak jut itt valami, ami akár rabul is ejtheti.

Megközelítés

Az Árpád korban alapított Ócsát az M5-ös autópálya felől is könnyen el lehet érni, de közúton, az 50-es számú főút felől bölcsebb megközelíteni, mert ez a legszebb bejárata. (Vonattal a Budapest-Szeged útvonalon juthatunk a településre.)

Barátságos hely

A falu központjában a turista azonnal le is gyökerezik: a hatalmas gesztenyék és platánok alatt az elmúlt időkből megőrzött nádfedeles házak látványa egészen rendkívüli, s az sem mindennapos, hogy az itt lakók barátságosan szóba is állnak az érdeklődő idegenekkel. Szívesen elmesélik például, milyen kellemes és hasznos a vastag vert falak között lakni, mennyit spórolnak télen a fűtéssel, s milyen jó, hogy nyáron kint reked a forróság. A nádfödeles házak között, a premontrei apátság középkori templomának árnyékában, a Bercsényi utca négyes számú házban a falu néprajzi értékeit őrző, hagyományos parasztszobát találunk, de az itteni tájvédelmi körzet növény-és állatritkaságait is felfedezhetjük. Ez azért jó, mert amíg a család nőtagjai a gyönyörű ágytakarókban, abroszokban, pompás paraszti, ünnepi, és hétköznapi viseletekben gyönyörködnek, a férfiak felfedezhetik, hogy van errefelé egy Öreg-hegyi pincesor is, ahol a vendéget szintén nem utasítják el.

Előtte azonban feltétlenül kéredzkedjünk be a nádfödeles házak látványa után lenyűgöző méretű templomba, amelynek felújításáért az ócsaiak Európa Nostra díjban részesültek. Ha megtudjuk, hogy eleink a XIII. század végén úgy építették fel súlyos kőtömbökből ezt a templomot, hogy a lápon át tutajjal hordták a kis, dombként kiemelkedő szigetre az építőanyagot, s technika híján a kezükre és az eszükre volt bízva minden – az alkotó emberre gondolva érzünk áhítatot leginkább. A gyerekek kedvét felderítendő már a tájházban kiderül, hogy legközelebb kerékpárral kell jönni. Ugyanis ha a felsőbabád-pusztai kastélyépülettől -amelynek esti díszkivilágítása a romantikus léleknek feledhetetlen-az égerlápon át egy úttöltésen az erdészházig jutunk, onnan a kirándulás második felvonásaként kerékpártúrára indulhatunk a turjánosba, egy hajdani lápterület még szinte érintetlen részére, fűzekkel teleszórt kaszálók, legelők, ősi vízfolyások közé, ahol májusban virágzik a szibériai nőszirom, ősszel pedig kékperje hullámzik, amerre csak nézünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top