Életmód

Hollókõ

A Cserhát erdõkkel borított dombhullámai mögül magasan kiemelkedik Hollókõ õsi erõdje. A vár alatt elterülõ faluban a népi építészet szinte egyedýlálló emlékei tárulnak elénk.

Amint a faluba érünk, feltűnnek az egymás mellett sorakozó tornácos, csonka ormú vízvezetős tetejű házak, amelyeknek belső szerkezete is megtartotta az ősi formákat. A falu főterére érve a fatornyos kis templom hangulatos látképe a régi palóc építkezés rendkívüli szépségét példázza.

A falu központi része valóságos szabadtéri múzeum.

A helybeliek régi húsvétiszokásokat elevenítenek fel (locsolóbál, tojásfestés, húsvéti ételek készítése), valamint az ófaluban kialakított mesterségek utcájában hazai kézművesek mutatják be mesterségük fotélyait. Ha kedvünk tartja, magunk is kipróbálhatjuk, milyen a kézművesmesterség.

Ha vasárnap és ünnepnapokon érkezik ide az ember, érdemes szemügyre venni a lányok és asszonyok színpompás viseletét. Ha alkalmunk adódik, nézzünk meg egy tarka, népszokásokban gazdag eljegyzést, vagy lakodalmat. Egy ilyen családi ünnephez a meghívottak maguk hozzák otthonukból a széket, lócát, az evőeszközt, az ajándékborral és tortával együtt. Ilyenkor hangzik fel a hollókői lányok kedves éneke:

“Minek menjek a hollókői bálba,

Ha nincs benne, kiért a szívem fájna.

Ha a lóci határ felé nézek,

Ott van, akit igazán szeretek.”

Aki Húsvét hétfőn látogatja meg a falut, az ízelítőt kaphat a helybéli húsvéti szokásokból. A fiúk előszeretettel öntenek az utcán egy vödör vizet a lányok nyakába, s ha az ember nem vigyáz, bizony maga is kaphat egy húsvéti “fürdőt”!

A házsorok mögött vezet a gyalogút Hollókő várához. A vár alá érkezve pompás kilátásban gyönyörködhetünk. Előttünk feltárul a Cserhát változatos, hegyes-dombos vidéke. Délnyugaton megpillanthatjuk az 518 m magas Dobogókőt, melynek erdeje egészen a vár aljáig leér. A hollókői vár Nógrád megye legépebb várromja. Az elmúlt években történt felújítás azonban még csodálatosabbá varázsolta. A bejáratnál kisebb helytörténeti múzeumot rendeztek be, míg kissé beljebb egy képtárban gyönyörködhet a látogató. A vár sokáig – kisebb-nagyobb megszakításokkal – török kézen volt, s csak 1683-ban Sobieski lengyel király csapatai űzték ki végleg a még megmaradt török őrséget. Majd 1711-ben Bécs, több magyar várhoz hasonlóan Hollókőt is leromboltatta. Egy monda is fűződik a várhoz, miszerint Csák Máté és a törökök is a vár kútjába rejtették el kincseiket. Ez a történet a múltban sok kincskeresőt csábított ide, ám eredmény nélkül, csalódottan kellett távozniuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top