Életmód

Gyógynövényekkel a szép lábakért

Kellemetlen, amikor úgy érezzük, mintha lábunk kõbõl lenne, ráadásul szokatlanul gyorsan fárad. Azonban a fájó vénákon, elnehezült lábakon és persze a nem túl szép látványt nyújtó ereken is segítenek a növények.

Mitől leszünk visszeresek?





Ha a kezdeti tüneteket – lábfáradtság, dagadt erek – követően vékony kék erek jelennek meg a bőrön, biztosak lehetünk benne, hogy valami gond van, amit kezelni kell, mégpedig minél előbb! A hajszálvékony erecskékből ugyanis később csúnya visszerek fejlődnek ki. Szomorú tény: ma már minden második húsz éven felüli nő küzd ilyen gonddal. Visszerek akkor alakulnak ki, ha lábunkból a vér nem tud zavartalanul visszaáramlani a szívhez. Ilyenkor a parányi billentyűk, melyek az ereket lezárják, és gondoskodnak arról, hogy vérünk a gravitáció ellenére felfelé is keringjen, már nem szigetelnek tökéletesen. Vérünk tehát nagyrészt a lábunkban marad, ott felgyülemlik, és kitágítja az ereket. A bajt tovább súlyosbíthatja veleszületett kötőszövet-gyengeség is.


Árnikaborogatás

Az árnikában található alkotórészek regeneráló hatást fejtenek ki a szövetekre és az érfalakra, ezért hasznosak lehetnek visszérgondok esetén. 2 evőkanál árnikavirágot forrázzunk le 1/4 liter vízzel, hagyjuk lefedve állni 10 percig, majd szűrjük le. A szobahőmérsékletűre hűlt keverékbe áztassunk pamut- vagy lenkendőt, kissé csavarjuk ki, és tekerjük a bajos területekre. A borogatást hagyjuk húsz percig hatni, közben a lábunkat polcoljuk fel. Ezt a módszert lehetőleg este, lefekvés előtt alkalmazzuk, méghozzá hetente legalább háromszor-négyszer!


Vadgesztenyés bedörzsölés

A vadgesztenyében lévő hatóanyagoknak kétféle hatásuk van: egyrészt erősítik az ereket, másrészt serkentik a nyirokkeringést. Érdemes tehát vadgesztenye-kivonatot tartalmazó kenőcsöt vagy tinktúrát beszereznünk. A várva várt javulást azonban csak akkor hozzák el számunkra az említett szerek, ha naponta legalább 100 mg-ot használunk valamelyikből.


Homeopátia

Elnehezült, fájó lábainkat Graphites D—6-tal gyógyíthatjuk sikeresen. Naponta háromszor olvasszunk el 5 golyót ebből a nyelvünk alatt.
Ha lábunk duzzadt, és úgy érezzük, mintha részben le is bénult volna, válasszuk a Pulsatilla D—12-t. Szükség esetén vegyünk be belőle 5 golyócskát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top