Élet a babával
Szponzorált tartalom

Így neveld a kislányodat! 5 tipp lányos apáknak

A lányok későbbi párválasztását nagyban meghatározza, milyen apamintát láttak otthon.

A lányos apák talán attól rettegnek leginkább, hogy egy napon majd egy férfi elveszi tőlük a kis hercegnőjüket. Addig azonban rengeteg lehetőség van arra, hogy az apa megalapozza gyereke leendő párválasztását, és a kislányával is szoros kapcsolatot alakítson ki. Néhány fontos szempont, amelyekre érdemes odafigyelni.

1. Szeresd az édesanyját!

Minden apa azt szeretné, hogy amikor a lánya felnő, boldog élete legyen. Ehhez a legfontosabb, hogy bánj szépen, tisztelettel az édesanyjával, mutasd ki az iránta érzett vonzalmadat, és ügyelj arra, hogy ezt lássa a gyerek is. Ő folyamatosan figyeli az embereket, az emberi kapcsolatokat, ki hogyan viselkedik a másikkal, pláne a saját családjában.

Ha majd a kis királylányból egyszer felnőtt nő lesz, tudatosan vagy sem olyan párt fog magának választani, aki úgy kezeli őt, mint ahogy apa bánt anyával. Te leszel a férfiminta. A választása jól és rosszul is elsülhet, de ha a családban az apa szeretettel bánik az anyával, a lány is ezt fogja keresni, és jó eséllyel stabil kapcsolata lesz felnőttkorában.

2. Légy jelen!

Legyetek minél többet együtt, mert mennyiség nélkül minőségi idő sincs. Nem kell nagy dolgokra gondolni, nem a méregdrága ajándékokra fog évek múlva emlékezni, hanem az együtt megélt élményekre. Elég elmenni gesztenyét gyűjteni az őszi parkba, kirándulni, kacsázni a tónál. Légy mindig képben, mi érdekli igazán.

A lányok nagyon igénylik az apák jelenlétét életkortól függetlenül. A munka és a többi teendő miatt sokszor nehéz megszervezni a programokat, de érezze mindig, hogy ő az első az életedben. A közös programok mellett ezért alapszabály, hogy soha ne hiányozz a neki fontos eseményekről, légy ott az óvodai bemutatón, az első koncertjén, a szalagavatóján és persze a születésnapján.

3. Mutasd ki a szeretetedet!

Természetesen minden apa imádja a kislányát, de azok már jóval kevesebben vannak, akik fel is merik vállalni az érzelmeiket. Mondd neki bátran, hogy mennyire szereted, és dicsérd meg, amennyiszer csak lehet, hogy meglegyen az önbizalma és önbecsülése. Később úgyis számtalan nehéz helyzetbe kerül majd, amikor megpróbálják letörni a szárnyait.

Öleld meg, mondd neki gyakran, hogy gyönyörű, úgy ahogy van, kívül-belül, előbb-utóbb úgyis megpróbálja egy tévéreklám vagy egy magazinhirdetés ennek az ellenkezőjéről meggyőzni. Segíts neki, hogy elfogadja önmagát.

Egyúttal világítsd meg neki, hogy a szépség nem minden, az értelme, a lelke, a szíve fontosabb, mint a külseje. Tanítsd meg, miért lényeges az őszinteség, a hűség, a kitartás, az alázat, a megbocsátás. Mondd el, hogy ugyanolyan okos, mint egy fiú, és győződj meg róla, hogy ezzel ő is tisztában van.

4. Ne tűnj el, ahogy kezd felnőni!

A lányos apák visszatérő félelme, hogy mi lesz majd, amikor a kicsi lányuk elkezd pasizni, sőt hazaviszi valamelyiket. Ez ellen nincs mit tenni, ez az élet rendje, fogadd el, legfeljebb annyit tehetsz, hogy úgy viselkedsz apaként, hogy jól válasszon.

Azt a hibát viszont ne kövesd el, hogy amikor tizenéves korában megváltozik a teste, jönnek a szerelmek, a bulik, szép lassan kezd nővé érni, akkor háttérbe vonulsz. Érezze 17 éves korában is, hogy az apja ugyanúgy szereti, érdeklődik iránta, és hogy hozzá bármikor fordulhat.

5. Nem csak körülötte forog a világ

Szeretni, dicsérni, együtt lenni nem is olyan nagy kihívás, mint megtanítani arra, hogy hiába ő apuci kedvence, nem csak körülötte forog a világ. Meg kell mutatni neki, hogy nem lehet mindent hisztivel elintézni, nem lehet neki mindig igaza. Képzelje bele magát mások helyzetébe, legyen együttérző, néha pedig félre kell tennie a saját érdekeit.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top