Élet a babával
Szponzorált tartalom

A baba rendben lesz akkor is, ha nem megy minden a nagykönyv szerint

Nagy nyomás alatt vannak az anyukák a körülöttük lévő információs áradattól. Ember legyen a talpán, aki ennyi tanács között el tud igazodni.

Mindenki tudja, hogyan kellene a babával foglalkozni, mit kell csinálni, sokszor egymásnak ellentmondó információkkal és tanácsokkal látják el a könyvek, cikkek és ismerősök az anyukákat. Nem csoda, ha az anyasághoz ma már a bizonytalanság is hozzátartozik, nincs egyetlen kijelölt út, mint régen, amit mindenki helyesnek tart. Nagy a felelősség, és nagy a döntéskényszer. Közben pedig elfelejtenek az anyukák hallgatni a saját belső hangjukra, pedig az súgja általában a helyes döntés a saját gyerekükkel kapcsolatban.

Úgy előzheted meg az információtúltengés miatti aggódást, ha ismered a boldog és kiegyensúlyozott baba jeleit.

Mert ha az alábbi jelek jellemzők a babádra, akkor számára a legjobb anya vagy.

1. A baba megnyugszik az érintésedre és a hangodra.

Egy újszülött sír. Sokat. Nem azért, mert rossz anya vagy, hanem mert újszülött. A hangod nyugtató hatással van rá, hiszen méhen belül már jól megismerte, biztonságot nyújt számára. Ha a gyermeked megnyugszik a jelenlétedben, akkor ez az első lépés a köztetek lévő kötődés erősödéséhez.

2. A baba súlya gyarapszik, és napi 8-10 nedves pelenkája van.

A sok nedves pelenka és a súlygyarapodás annak a jele, hogy elég tejet kap, és egészséges ütemben fejlődik. Nem kell árgus szemekkel figyelni, hogy grammra pontosan mennyit eszik egy szoptatáskor, sokkal több információt hordoznak a pisis pelusok és az, hogy egyenletesen hízik a baba.

baba újszülött anyaság

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

3. A baba csendben van, és figyel

Legalább párszor a nap folyamán vannak olyan pillanatai, amikor csak nézelődik csendben. Ez azt jelenti, hogy megfigyeli a környezetét, és szorgosan tanul, feldolgozza az információkat maga körül. Erre olyan 1 hónapos kora körül már nyugodtan számíthatsz.

4. A baba lecsendesedik, ha új hangot hall

És arra fordítja a fejét, ahonnan a hang jön. Természetesen már születésétől kezdve hall a baba, de beletelik pár hétbe, míg ki tudja szűrni a különböző hangokat maga körül. Zenehallgatással sokat tudsz segíteni neki a hallás fejlődésében.

5. A baba szemkontaktust vesz fel, és gügyög

Szocializálódik, és biztonságban érzi magát. Az első szemkontaktus 1 hónapos korától várható, majd 2 hónaposan már megkapod az első mosolyt, 3 hónaposan érkezik a gügyögés, 4 hónaposan pedig a kacagás. Ezek az interakciók azt jelentik, hogy egyre jobban képes kapcsolatba lépni a környezetével, és hogy kíváncsi a körülötte élő emberekre.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top