Élet a babával
Szponzorált tartalom

De hogyan fogom életben tartani? A félelem megszületik a gyerekkel együtt

Sőt már annyi elég a félelem születéséhez, hogy pozitív legyen az a terhességi teszt.

Beköltözik a szívünkbe, a bőrünk alá, a mindennapjaink része lesz az a mindent átható félelem, amivel féltjük a gyermekünket. Alig pár sejt még csupán, mi már félünk, és soroljuk magunkban a sok „mi lesz, ha…?” kérdést.

Aztán, amikor megszületik a gyermek, csak fokozódnak a félelmek, az olyan hétköznapi dolgok, mint egy sima körömvágás, hatalmas problémává nőnek a szemünkben, annyira szeretnénk megóvni a babánkat. Az újszülött gondozása körül csupa olyan feladat van, ami alkalmas arra, hogy halálra rémissze az anyukákat.

Íme az öt leggyakoribb félelem, ami megszületik a gyerekkel együtt.

Körömvágás

Vannak olyan anyukák, akik annyira félnek ettől a művelettől, hogy inkább lerágják a baba körmeit, mint hogy ollóval kelljen közelíteni felé. Tényleg ijesztő, hogy mennyire pici és puha egy újszülött körme, de ha alvás közben próbálkozunk vele babaollóval, akkor nem teszünk kárt benne.

Fürdetés

Az első fürdetések egyáltalán nem mókásak. A baba még a fejét sem tudja tartani, és persze, hogy megjelenik a lelki szemeink előtt, hogy mi van, ha kicsúszik a kezünkből, és elmerül a vízben. Sokan azt a megoldást választják, hogy nagyon kevés vizet eresztenek a babakádba, és szivaccsal vagy puha törülközővel mosdatják meg a babát.

baba anyaság félelem

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

A köldökcsonk kezelése

Ahogy az egyik apuka ismerősöm mondta: „De hát ott nyitva van a gyerek!” Rémisztő, tényleg, alig várja mindenki, hogy leessen végre, és magunk mögött tudhassuk a horrorisztikus köldökcsonkot. Nem tudjuk, mennyire szabad megfogni, hogyan fertőtlenítsük, próbáljuk elkerülni az érintését is, nehogy kárt okozzunk a babában. Erre az egyetlen megoldás az, hogy a gyerekorvost alaposan ki kell kérdezni a köldökcsonkról, és követni az utasításait.

Pelenkázás

Ha nem volt nagy korkülönbséggel az anyának kistestvére, akkor jó eséllyel még csak játékbabát pelenkázott, ami merőben más, mint egy élő újszülöttet bepelenkázni. Fel lehet emelni a fenekét a lábánál fogva? Merről merre kell törölni? Érdemes a csecsemős nővérektől ellesni a mozdulatokat szülés után a kórházban, mert sok felesleges kínlódástól kímélhetjük meg magunkat.

Altatás

Mi lesz, ha felsír éjjel, és nem halljuk meg? Mi van, ha megfordul véletlenül, és beletemeti az arcát a matracba? Mi van, ha úgy érzi, magára hagytuk? Ezernyi kérdés kering az agyunkban, és alaposan ráhozzuk a frászt saját magunkra. A legjobb erre az, ha megtanulunk hallgatni az anyai ösztöneinkre, és követjük, amit a belső hangunk diktál.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top