Élet a babával
Szponzorált tartalom

Így alakulnak át az apák, ha gyerekük születik

Egyre több vizsgálat mutatja ki, hogy az apák biológiai változásokon is keresztülmennek gyerekük világra jövetele után. Megváltozik a hormonháztartásuk, és az agyuk is átalakul.

Gyakran mondják, hogy az apáknak nehezebb felkészülniük egy gyerek születésére, mint az anyáknak. A testükben nem zajlanak le olyan hatalmas változások, és a terhesség kilenc hónapja, illetve a szoptatás során sem tombolnak bennük a hormonok, amelyek biológiailag megalapozzák a gyerekhez való kötődést.

Pedig ez nem egészen így van. A kutatók kimutatták, hogy az újdonsült apák szervezetében megnő az ösztrogén, az oxitocin, a prolaktin és a glükokortikoid hormonok szintje. A férfiaknál a hormonális változásokat az anyával és a gyerekkel létrejövő kapcsolat indítja el.

Átalakuló hormonháztartás

Az apák szervezetében az oxitocin szintjének emelkedése felkészíti őket az apaságra, előjönnek az apai ösztönök, és gondoskodóbbá válnak. Azoknak az apáknak, akik nagyon odaadóan foglalkoznak a gyerekükkel, jóval magasabb az oxitocinszintjük. A hormonszint ugyanakkor az apa-gyerek kapcsolat hatására is emelkedhet. Ha a férfi például megérinti, megöleli vagy megcsiklandozza a gyerekét, az a hormonháztartásában is változást okoz.

Ahogy az oxitocin szintje emelkedik, úgy csökken a néha csak „férfihormonként” emlegetett tesztoszteron szintje az apákban. Ennek az lehet a magyarázata, hogy így háttérbe szorul az agresszív viselkedés. Vagyis a férfiak inkább a gyerek szükségleteivel, az utódgondozással foglalkoznak ahelyett, hogy más férfiakkal versengjenek, vagy más nőket környékezzenek meg. A férfiak hormonszintje körülbelül hat héttel a gyerek születés után visszaáll a korábbi szintre.

Fejben dől el

A gyerek érkezése után átalakul az apák agya is. A tudósok agyi képalkotó eljárásokkal kimutatták, hogy a babasírás hangjára az anyákéhoz hasonlóan az apák agyának bizonyos területei aktiválódnak. Ilyen jelenség egyáltalán nincs a gyermektelen férfiaknál. Valami tehát végérvényesen megváltozik az apák fejében, alkalmazkodnak a csecsemő szükségleteihez. Sőt felismerik a saját gyerekük sírását is.

De az apák agya strukturális változásokon is keresztülmegy. Egy kísérletben néhány héttel a gyerek megszületése után, majd pár hónappal később készítettek agyi felvételeket. Kiderült, hogy az apák agyában több területen is megnőtt a szürkeállomány: a jutalmazás feldolgozásában részt vevő területen, valamint az érzelmekben, a memóriában és a döntéshozatalban szerepet játszó agyi részeken. Vagyis olyan agyterületek változtak, amelyeknek fontos szerepük van az gyerekhez való kötődésben és a nevelésben.

Sokáig a terhesség és az utódgondozás során lezajló folyamatokat csak a nőknél vizsgálták. Az apák biológiai átalakulását csak nemrégiben kezdték el kutatni, de egyre inkább úgy tűnik, hogy nagyon sok szempontból hasonlóan működnek az anyák és az apák.

Ezek az eredmények azért nagyon fontosak, mert rámutatnak, hogy rögtön a születés után lehetőséget kell adni arra, hogy létrejöjjön az apa és a baba közötti kapcsolat, így sokkal szorosabb kötődés alakulhat ki közöttük, ami az egész család életét jobbá teheti.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top