Egymás szemében cikkek

Igen, a sportolónők is menstruálnak, és megszívják, mert veszítenek

"Ebben a modern világban, amikor nyíltan beszélünk a szexről, miért borulnak ki, ha a nők, vagy éppen a sportolónők a menstruációjukról beszélnek?" – mondta egy korábbi profi teniszező, Annabel Croft a Huffington Postnak, miután egy kolléganője, a legmenőbb brit teniszezőnő azt nyilatkozta, azért játszott rosszul egy nagyon fontos meccsen, mert éppen menstruált.

Felhördültek a riporterek, meg a közvélemény, hogy lehet ilyet mondani. Jézus Mária! Kimondta az “m-betűs” szót. Miért ne lehetne?!

Igen, bármilyen meglepő, a nők menstruálnak.

És igen, bizony néha baromi rossz, akkor is, ha nem fáj a hasam, akkor is, ha nem kell görcsoldó. Egyszerűen hamarabb elfogy az erőm, mondjuk, lassabban jutok fel a harmadikra, vagy érzem, hogy lassabban tekerem a bringát. És akkor én még szerencsés vagyok, hogy megúsztam ennyivel.

Az egyik hosszútávfutó kolléganőnk mesélte, hogy pár hete szenvedett futás közben, és nem tudott olyan jó időt menni, ahogy eltervezte, mert menstruált. Nem fájt az ő hasa sem, de a vérveszteség miatt, gyengébb az ember lánya. És akkor most lehet jönni a vastablettával, az se mindig tuti. Egy brit profi futónő azt mondta, konkrétan 15 másodperc különbséggel futja ugyanazt a távot, attól függően, hogy a ciklusa, melyik szakaszában van.

Ez az egész hülyeség már általános iskolában kezdődik, főleg a tesiórákon, hogy mélységesen szégyellje magát az a lány, akinek éppen “megvan”. (Feláll a szőr a hátamon ettől a kifejezéstől.) Az még külön szuper volt, hogy aki éppen vérzett – igen, kimondom VÉR –, vehetett biciklis gatyát a tornaruha fölé, így mint valami skarlát betű még meg is volt jelölve, és lehetett égni, mint a rongy. Ráadásul egy olyan dolog miatt, ami természetes.

Heather Watson nyilatkozatán botránkozik a sajtó (Fotó: Getty Images)
Heather Watson nyilatkozatán megbotránkozott a sajtó (Fotó: Getty Images)

Miért kell erről a férfiaknak tudniuk?

– tették fel a kiborító kérdést a teniszezőnő nyilatkozata után a felháborodott kommentelők. Egyrészt azért, mert igenis befolyásolja a fizikai teljesítményt. Igenis megszívja az a sportolónő, aki éppen menstruál. Amikor itt a szerkesztőségben szóba kerül a téma, az egyik kolléganőm – legnagyobb döbbenetemre – azt kérdezte, hogy miért nem befolyásolta, miért nem tolta el – fogamzásgátlóval, hormonokkal – a menstruációja időpontját, ha tudta, hogy fontos meccs jön. Mondjuk, szerintem azért, mert nem vagyunk szerencsétlen, hormonkezelt marhák a vágóhídon.

Teljesen félrement a világ, amikor “kifejlesztette” a szexista megjegyzést az ideges nőkre, miszerint “biztos menstruál”. Itt arról van szó, hogy igenis gyengébbek vagyunk, ha menstruálunk, de nem az idegeink, hanem a testünk. És hadd beszéljünk róla, és hadd hivatkozzon erre egy sportolónő, akkor is, ha az eredményen nem változtat. A teniszezőnő sem kérte azt, hogy ismételjék meg a meccset, amikor majd nem menstruál.

Ja, és a vér nem kék, csak a reklámokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top