Egymás szemében cikkek

Ezt csináld másképp, ha hullik a hajad

Amikor az ember haja hullani kezd, rendszerint kitör a pánik. Sokan már kezdetben a legrosszabbra gondolnak, és attól tartanak, megállíthatatlan folyamat kezdődött el.

Ha valaki meggyőződött arról, hogy a megszokottnál több hajszálát veszít el rendszeresen, annak mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia. Általában ugyan nem szoktuk számolgatni a kihullott hajszálakat, de azt mondják, ha napi 70-90 szálnál többet találunk, azzal már érdemes szakemberhez fordulni. A bőrgyógyászok felismerik a hajhullás okát.

Mitől hullik a haj?

Az esetek jelentős részében szerencsére nem komolyabb betegség vagy hormonális probléma áll a hajhullás hátterében, hanem vitamin- vagy ásványianyag-hiány. Ha a diagnózis szerint visszafordítható a folyamat, azonnal el lehet kezdeni a kezelést. Ilyenkor a kiváltó okot kell megszüntetni. Hiánybetegség esetén például a vitamin-, ásványianyag- és nyomelempótlás a megoldás. Ugyanis azért is elkezdhet hullani a haj, mert kevés van ezekből a szervezetben. Általában a nem megfelelő táplálkozás vezet idáig, de a túlzásba vitt cukor vagy sófogyasztás is negatívan hat a folyamatra.

Ezt csináld másképp, ha hullik a hajad

Ez kell a hajnak

A fehérjehiány mellett a vashiány ez egyik gyakran előforduló ok, amely előidézi a hajhullást. A cinkhiány és jódhiány tünete is lehet a sok kihullott hajszál. Aki nem szeretne eljutni a hiánybetegségig, mindenképpen étkezzen változatosan. Fontos, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt együnk. Az olajos magvak, a tejtermékek és a tojás is nagyban hozzájárul a haj egészséges növekedéséhez. Fehérjékre is szüksége van a szervezetnek ehhez. Ezért a vegán és vegetáriánus életmódot folytatóknak különösen figyelniük kell a megfelelő ásványianyag-pótlásra. A vitaminok közül az A-, a B-, az E- és a H-vitamin bevitelére érdemes koncentrálni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top