Aktuális

Olyan nagy a munkaerőhiány, hogy valahol már jobban megéri gépekkel dolgoztatni

A Nestlé büki gyárában milliárdokat költöttek az automatizálásra. Szerintük ez az egyetlen hosszú távú megoldás a munkaerőhiányra.

Magyarország bizonyos területein már olyan mértéket ölt a munkaerőhiány, hogy már jobban megéri gépekkel dolgoztatni – persze csak azoknak a cégeknek, amelyek megengedhetik maguknak az automatizálást. Ez történt a Nestlé büki gyárában: elmondásuk szerint több milliárd forintos pluszkiadást jelentett nekik, amikor kiderült, hogy részben automatizálniuk kell a termelést – árulta el a cég vezetősége a Portfolio.hu-nak.

A gazdasági hírportál szerint a Nestlé több mint 2400 embert foglalkoztat Magyarországon, 2015-től azonban országos szintű munkaerőhiánnyal kellett szembesülniük.

Nagyon gyors volt a változás, 3-4 évvel ezelőtt még munkanélküliségről beszéltünk, aztán jött a munkaerőhiány, és erre gyorsan kellett válaszolniuk a cégeknek, hogy milyen stratégiát alkalmaznak

– mondta a portálnak Verő Barbara, a vállalat HR-igazgatója.

Végül az automatizálás mellett döntöttek, ami Tompa Gábor, a Nestlé külső vállalati kapcsolatok igazgatója szerint jelentősen megemelt költségekkel járt. Hosszú távon azonban ezt tartják az egyetlen megoldásnak a munkaerőhiányból eredő problémákra, ráadásul a hatékonyságot is növelik vele.

Elmondásuk szerint a hazai élelmiszeripar jövőjének szempontjából elengedhetetlen lenne, hogy egyre több cég elmozduljon ebbe az irányba, és „egyre nagyobb mértékben” automatizálja a folyamatait. Mivel azonban Magyarországon kevés olyan tőkeerős cég van, mint a Nestlé, erre jelenleg kevesen képesek.

Munkások a Nestlé Hungária Kft. büki üzemében. Fotó: Krizsán Csaba, MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top