Életmód

Te hányszor eszel egy nap?

Teszteltük az olvasóinkat: kiderült, hogy csak minden második ember étkezik naponta ötször. A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy ez lenne a helyes.

 

Ugyan a szakértők szerint az ötszöri étkezés lenne az ideális, mégis csak minden második ember táplálkozik így – derül ki abból a felmérésből, amelyet az NLCafe készített a közelmúltban. Olvasóinkat étkezési szokásaikról kérdeztük, arra voltunk kíváncsiak, hogy egy nap hányszor esznek, és mennyire fontos számukra a tízórai és az uzsonna.

Annak kapcsán, hogy ki hányszor étkezik egy nap, alig több mint a válaszolók fele, összesen 57 százaléka mondta csupán, hogy naponta ötször eszik. Naponta háromszor a tesztet kitöltők negyede étkezik, az olvasók 27 százaléka jelölte meg ezt a lehetőséget. A napi kétszeri étkezés elég ritkának bizonyult az eredmények alapján, a válaszadók 7 százaléka vallotta azt, hogy csak két alkalommal vesz magához ételt egy nap alatt. Az Egyéb kategóriába is érkeztek szavazatok, eszerint minden tizedik olvasónknak vannak a fent említettektől eltérő étkezési szokásai.

A teszt második kérdése így hangzott: Szoktál tízóraizni? A válaszok nem hoztak túl nagy meglepetést az előző kérdéskört alapul véve. Az olvasók kicsivel több mint fele, 55 százalékuk mondta ugyanis, hogy odafigyel az ötszöri étkezésre, és fontos számára a tízórai. A válaszadók 34 százaléka viszont a reggeli után az ebédet fogyasztja, vagyis minden harmadik tesztelő kihagyja a tízórait. Közel minden tizedik viszont a tízórai idejében étkezik először, a válaszadók 9 százaléka ugyanis ekkor fogyasztja a reggelijét, vagyis korábban egyáltalán nem eszik. Arra viszont kevesen, a kitöltők csupán 2 százaléka szavazott, hogy ő maga ugyan nem tízóraizik, de a gyerekek kapcsán erre mindig odafigyel. Valószínűleg azért csak ennyien, mert akik a kicsikre figyelnek, felelősen gondolkodnak, és maguk is a napi ötszöri étkezés hívei.

A harmadik kérdés az uzsonnafogyasztási szokásokat célozta, arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink esznek-e uzsonnát. A tízóraitól eltérően itt a válaszolók 75 százaléka, vagyis háromnegyede jelezte, hogy általában ebéd és vacsora között uzsonnázik. Ez sokkal nagyobb arány, mint a tízórai esetében. Annál a kérdésnél ugyanis csak a tesztet kitöltők alig több mint fele válaszolta azt, hogy eszik tíz óra körül is. A résztvevők 11 százaléka csak ritkán fogyaszt uzsonnát,  ezt is leginkább akkor teszik, amikor igénybevételnek van kitéve a szervezetük, mondjuk sportolnak.

 

Így étkezz egészségesen

Az egészséges étkezés alapja a táplálkozás megfelelő felépítése: a reggeli és a vacsora az energiabevitel 20-20 százalékáért felelős ideális esetben, a tízórai és az uzsonna 10-10 százalékot ad, míg a legfontosabb étkezés, az ebéd az energiabevitel 40 százalékáért felelős. Úgy szervezzük a mindennapokat, hogy tartsuk magunkat a napi ötszöri étkezéshez. A gyerekek esetében ez kiemelt figyelmet igényel, ugyanis a szervezetüknek feltétlenül szüksége van az étkezések által nyert energiára. Az iskolások energiaigénye a koruk, nemük, testtömegük és az aktivitásuk alapján 1300 és 3300 kalória között változik naponta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top