Szabadidő

Egy profi fotós tippjei a tökéletes macskafotókhoz

A macskák eleve az internet kedvenc állatai, de aki bővíteni szeretné az interneten elérhető macskás fotók számát, jobban teszi, ha előtte tájékozódik, hogyan lehet a legjobb képeket készíteni az öntörvényű jószágokról. Egy profi fotós javaslatai következnek.

A chicagói Larry Johnson állatfotós önmagát “kutyásnak” vallja, mégis ő lett a világ egyik legelismertebb macskafotósa. Az alábbiakban megosztja legjobb tanácsait, amelyeket megfogadva mi is képesek leszünk díjnyertes macskás fényképek előállítására.

Használd a macska személyiségét!

Minden állatnak és minden macskafajtának is megvannak a sajátosságai. A perzsák például szeretnek lustálkodni, ezért ideálisak a fekvő képekhez. Az ilyen típusú macskák reggelente aktívabbak, mint délután, ez pedig hatással van a szemükre is: minél fáradtabbak, annál bágyadtabb a tekintetük, ezért azt javasolja, hogy a hosszú szőrű cicákat inkább a délelőtti órákban fotózzuk.

A spektrum másik végén az olyan macskák állnak, mint az abesszin, az orosz kék vagy a cornish rex fajta, ezek a cicák sokkal aktívabbak és játékosabbak. Johnson ezért az ilyen jószágokat inkább az esti órákban szereti fotózni, amikor már kiszaladgálták magukat. Ezek a fajták szívesen másznak és ugranak magasabban lévő helyekre, ezt érdemes lehet számításba venni, amikor a leendő fotót tervezgetjük.

A cica kedvenc játéka jól jöhet a fotózáskor
A cica kedvenc játéka jól jöhet a fotózáskor

Azt is érdemes végiggondolni, hogy a fotózni kívánt cica mire reagál jobban: egy jutalomfalatra, egy kis simogatásra vagy épp a kedvenc játékára.

A háttér legyen egyszerű!

“Szeretem, ha a háttér nem vonja el a figyelmet a macskáról” – mondja Johnson. Az egységes színű háttér vagy festetlen fal jól működik. Az nem szerencsés, ha túl sok az apró részlet a háttérben, mert akkor nem a macska lesz a középpontban.

A fotóhoz tartsuk észben, hogy a macska színe is befolyásolja, hogy milyen háttér előtt mutat jól. Johnson javasolja, hogy kísérletezzünk különböző kendőkkel vagy pokrócokkal – persze ne csodálkozzunk, ha a cicánk is aktívan részt szeretne majd venni a berendezés folyamatában.

A saját környezet megnyugtató

A fotós, aki számtalan macskaszépségversenyen járt már, nem meglepő módon azt javasolja, hogy a cicákat saját környezetükben fotózzuk, itt ugyanis magabiztosabbak lesznek. Ha kivisszük őket valami ismeretlen helyre, ott félősebbek, gyanakvóbbak lesznek, így pedig nehezebb lesz róluk jó képeket készíteni. Ha ismerősünk macskáját fotózzuk, előbb ismerkedjünk meg velük – Johnson is így szokta, amíg összeállítja fotós eszközeit, simogatja a cicákat és beszél hozzájuk.

Alvó cicát érdemes távolabbról, teleobjektívvel fotózni
Alvó cicát érdemes távolabbról, teleobjektívvel fotózni

Felejtsük el a vakut!

A hirtelen villanás megijesztheti a macskákat, Johnson ezért igyekszik természetes fényben fotózni az állatokat. Ha ez nem megoldható, inkább a mesterséges világítást kapcsoljuk fel, a vaku elől biztosan menekülni fognak a cicák!

Óvatosan a macskamentával!

“Általában nem használok ilyesmit, mert a macskák nagyon eltérően reagálnak rá” – mondja Johnson és tény, hogy a macskák vagy bebódulnak vagy teljesen megzavarodnak a fura illatú növénytől. Ennek ellenére, néha egy egészen kis mennyiséggel bedörzsöli azt a játékot vagy kendőt, amivel szeretné fenntartani a macska érdeklődését a fotózás idejére, hogy a felvétel elkészítésekor oda nézzen az állat, ahova a fotós szeretné.

A teleobjektív segítségével az éber macskákról is jó képek készülhetnek
A teleobjektív segítségével az éber macskákról is jó képek készülhetnek

A halk zene segít

A macskák nagyon érzékenyek a hangokra, Johnson pedig azt tapasztalta, hogy a csendes környezetben a legapróbb hang, például a fényképezőgép kattogása is elterelheti a macskák figyelmét. Ha berakunk előtte valamilyen zenét, a cicák könnyebben kezelik majd a gép kattogását, kerregését is.

Ha csak lehet, használjunk természetes fényt!
Ha csak lehet, használjunk természetes fényt!

Három lépés távolság

Fontos megtalálni a megfelelő távolságot: ha túl messze vagyunk, a macska nem fog velünk foglalkozni, ha viszont túl közel, azonnal játszani vagy dörgölőzni akar majd. Johnson ezért másfél méteres távolságot javasol ideális távolságnak. Ha egy alvó, vagy pihenő macskát szeretne természetes környezetében lefotózni, inkább távolabbról próbálkozik, teleobjektívvel.

További cikkek macskákról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top