Egészség

Ezt kell tudnod a Zika-vírusról!

A Világegészségügyi Szervezet, a WHO jövő hétre magas szintű egyeztetést hívott össze, hogy eldöntsék: a gyorsan terjedő vírus globális fenyegetést jelent-e. Összeszedtük, mit kell tudni a főleg terhes nőket veszélyeztető kórokozóról.

A Zikát először 1947-ben Ugandában fedezték fel, Dél-Amerikában két évvel ezelőtt észlelték az első fertőzést. Mára olyan méreteket öltött a vírus terjedése, hogy a kutatók és népegészségügyi szakértők megkongatták a vészharangot. Az Economist.com alább is látható térképe jól mutatja, hogy már az észak-amerikai kontinens jelentős részén is magas a Zika megjelenésének kockázata.

A Zika vírus előfordulásának rizikója (Forrás: Economist.com)
A Zika-vírus előfordulásának rizikója (Forrás: Economist.com)

Mit csinál a vírus? Halálos?

Nem halálos, sőt igazán komoly tüneteket sem produkál, azonban épp ez jelenti az egyik legnagyobb veszélyt is: mivel a tünetek csak minden ötödik fertőzöttnél alakulnak ki, ráadásul ezek a szimptómák is viszonylag enyhék: láz, bőrpír, irritáció, néha fejfájás. Ritkábban a fertőzést követően egy idegrendszeri tünetegyüttes lép fel, az úgynevezett Guillain–Barre-szindróma, amely izomgyengeséget okoz, szélsőséges esetben pedig fulladást, ha a légzést lehetővé tévő rekeszizmot is érinti. A betegek lázról, fáradtságról, levertségről számolnak be, ez azonban pár nap alatt aszpirines kezeléssel elmúlik. Emiatt sokan nem tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget, sőt a kutatók is csak nemrég fedeztek fel egy aggasztó összefüggést: Brazília azon területein, ahol a Zika jelen van, robbanásszerűen megnőtt a kisfejűségnek nevezett születési rendellenességek száma. Az így születő gyerekek feje jóval kisebb az átlagosnál, agyuk pedig nem fejlődött ki rendesen. Mivel a vírusnak jelenleg még nincs ellenszere, a dél-amerikai országok kormányai jelenleg azt tanácsolják a nőknek, hogy ha csak tehetik, kerüljék el a teherbe esést.

Hogyan terjed? Lehet, hogy én is fertőzött vagyok?

Jelenleg erre még kicsi az esély, mivel a Zika-vírust az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti, amely hazánkban nem található meg, de ha mégis élne itt ilyen rovar, a téli, hideg hónapokban akkor sem találkoznánk vele. Hacsak nem jártál Dél-Amerikában, a kitettség esélye most még gyakorlatilag a nullával egyenlő, az ÁNTSZ bejelentése szerint Magyarországon nem észlelték a vírust. Azonban, emiatt nem szabad félvállról venni a Zikát, mert például az afrikai Chikungunya-lázat (amelyet szintén az egyiptomi csípőszúnyog terjeszt) sem észlelték korábban az afrikai kontinensen és Délkelet-Ázsián kívül, ám 2005 óta az is rohamosan terjed, a szakértők szerint pedig nemsokára már az Egyesült Államokban is megjelenhet. Európában is azonosították már, de minden fertőzött korábban megfordult Dél-Amerikában.

Egy barátom Brazíliában járt, én meg találkoztam vele, fertőzött lehetek?

Nem, mert a Zika nem terjed emberről emberre – kivéve néhány rendkívül ritka esetet, amikor a vírus szexuális úton terjedt, ugyanis a fertőzött férfiak hímivarsejtjeiben a vírus képes átjutni egyik szervezetből a másikba. A fertőzés szúnyogok közvetítésével terjedhet, így a legjobb védekezést jelenleg a szúnyogirtás, szúnyoghálók és szúnyogriasztó spray-k alkalmazása jelenti az érintett területeken.

Van ellenszere?

Egyelőre nincs, de amerikai és kanadai kutatók már dolgoznak rajta, az ígéretek szerint még az idén elkészülhet a vakcina, amelynek klinikai tesztjeit szeptemberben kezdik majd.

További cikkek a Zika-vírusról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top