Egészség

Wi-Fi mellett még a fű se nő

Dán diákok tudományos kísérlete bebizonyította, hogy Wi-Fi router közelében nem hajt ki a növénymag.

Dán diákok tudományos kísérlete bebizonyította, hogy Wi-Fi router közelében nem hajt ki a növénymag. Az eredmény nagy visszhangot váltott ki a tudósok körében – írja a Mother Nature Network. A diáklányok a mobiltelefonok sugárzását szerették volna tesztelni. Az eredmény igen meglepő lett.

A kísérlet alapjául az a megfigyelésük szolgált, hogy ha alvás közben a mobiltelefonjukat a fejük közelében tartották, akkor másnap az iskolában nehezen tudtak koncentrálni. Eredetileg a mobiltelefonok kisugárzását szerették volna embereken tesztelni, de az iskolájukban erre nem volt meg a megfelelő eszköz, ezért inkább növényeken tesztelték a sugárzást.
 
Hat tálca kertizsázsa-magot (Lepidium sativum) sugárzásmentes szobában helyeztek el, hatot pedig egy másikban, ahol két Wi-Fi router a diákok számításai szerint ugyanannyi sugárzást bocsátott ki, mint egy mobiltelefon. 
 

Wi-Fi mellett még a fű se nő

Az ezt követő 12 napban a lányok megfigyelték, mérték és fotózták az eredményt. A kísérlet végére nyilvánvaló következtetést tudtak levonni: a router mellé helyezett zsázsamagok nem keltek ki, sőt a magok egy része elhalt. A másik szobában lévő zsázsa viszont gyönyörűen zöldellt.

 

Wi-Fi mellett még a fű se nő

 
A lányok nemcsak megnyerték a regionális tudományos versenyt, de világszerte felkeltették a tudósok figyelmét, akik a kísérletet professzionális körülmények között, ellenőrzött laborokban is megismétlik. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top