A bőr hónapja: érzékeny bőr
Hirdetés

Folyton vakarózik a gyerekem – Így kezelheted a bőrét (x)

Ugyanúgy, ahogy nálunk, felnőtteknél, a gyerekeknél is számos ok állhat a viszkető bőr hátterében. Ezt teheted, hogy megszüntesd a vakaródzást.

A gyerekek bőre eleve érzékeny, azonban ha a gyereked folyton dörzsöli, vakarja a bőrét, különösen fontos, hogy körültekintően ápolod. Tippek, trükkök, amikkel véget vethetsz a kínoknak.

 Allergia

A gyerekek emésztőrendszere is jelezhet viszketéssel, ha valami nincs rendben. Érdemes megfigyelned és felírnod, hogy csemetéd mikor mit evett, és azt is, hogy mikor tapasztalod nála a vakarózást. Ha a kettő között találsz összefüggést, vidd el egy kivizsgálásra, mert előfordulhat, hogy egy étel összetevőre allergiás.

Gyermekkori ekcéma

Az ekcéma a bőr irritációja, gyulladása mellett extrém méretű kiszáradással, valamint erősen viszkető bőrrel, továbbá a felső szaruréteg hámlásával jár. Nagyon fontos, hogy amellett, hogy orvoshoz is elviszed a gyereked, és gyógyszertári krémeket használsz, a viszketés csillapítására gyulladáscsökkentő gélt is alkalmazz a kipirosodott, gyulladt területre. A bőrápolás mellett fontos, hogy levágd a gyerek körmeit, mert a hosszú körm a baktériumok melegágya lehet, amiket vakaródzás közben a már sérült bőrfelületbe juttathat, így kialakul az ördögi kör.

 

Ne fürdesd sokáig

A meleg vízben való ázás az érzékeny bőr számára csak irritáció, nem pedig lazító. A felpuhult bőr könnyen kiszárad, és a vakarózás elkerülhetetlen. A fürdés ideje maximum 10 perc legyen, ami után töröld szárazra a bőrét, itasd fel a vizet, majd alaposan krémezd be színezék és illatanyag mentes krémmel.

Nyugodt alvás

Az érzékeny bőrnek sem a túl száraz, sem a páradús levegő nem tesz jót, vagyis igyekezz megtalálni az aranyközéputat. Valamint arra is ügyelj, hogy ne fűtsd túl a szobát, mert a trópusi hőségben nemcsak nehezebben alszik el a csemetéd, de a bőre is hamarabb kiszáradhat és viszkethet.

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top