Egészség
Szponzorált tartalom

Visszér és kezelése: ezt kell tudnod

Nem mindegy, hogy mivel kezelik a visszérbetegségeket. A krémek és a gélek sok esetben nem jutnak el a vénákig.

A visszér olyan betegség, amikor a véna fala elveszíti a rugalmasságát, és tágulatok keletkeznek rajta. A nem megfelelő keringés és a gravitáció miatt a vér nem pumpálódik a szív irányába, hanem torlódni kezd. Ettől a vénák megduzzadnak és kitágulnak, a vénákban dolgozó billentyűk károsodnak, és még kevésbé tudják ellátni a feladatukat. Több oka is lehet annak, ha valaki ebben a betegségben szenved. A szakemberek szerint a kialakulásának leggyakoribb oka a hajlam, vagyis azok az öröklött adottságok, amelyek hozzájárulnak a betegség kialakulásához. Sok családi kórképben jelenik meg a betegség; azoknál, akiknél már fiatal korban látható jelei vannak a visszérnek, nagy valószínűséggel ebbe a kategóriába tartoznak.

Az életmód is meghatározó lehet a betegség kialakulásánál. A mozgásszegény hétköznapok, a rendszeres állómunka, a káros szenvedélyek és a túlsúly is hozzájárulhatnak a visszértágulatok kialakulásához. A nők esetében ráadásul a hormonális változások fokozhatják a gondokat, legyen szó terhességről, fogamzásgátló szedéséről vagy a menopauzáról. A visszér megjelenése a nem megfelelő keringés jele, maga az állapot pedig tovább ront a helyzeten, ezért feltétlenül orvosolni kell a betegséget. Hosszú távon ugyanis trombózisveszély is kialakulhat. Vannak betegségek, amelyek fokozzák a hajlamot: ilyenek egyes anyagcsere-betegségek, például a cukorbetegség vagy az ízületi problémák.

A visszérbetegségek hatékony gyógyítása a szakemberek feladata, ezért minden esetben orvoshoz kell fordulni. Többféle gyógykezelés is létezik, ám a doktorok személyre szabottan állítják be a megfelelő módszereket a probléma mértékétől függően. A külső, krémekkel, gélekkel történő kezelés azonnali enyhülést nyújt (a masszírozás és a krémek-gélek hűsítő hatása önmagában is segít), ám a hatóanyagok legfeljebb a felületes vénákig jutnak el, a mélyvénák szintjéig nem. A legtöbb esetben a belsőleges gyógyszerek adják meg azt a fajta támogatást az érfalaknak, amelyek hozzásegítenek az eredményes kezeléshez. Súlyos esetekben akár műtéti beavatkozásra is sor kerülhet, ugyanis a trombózis megelőzése miatt ez alkalmanként elkerülhetetlen.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top