Egészség

Jobb, ha tudod: vírus és baktérium, nem mindegy, melyik fertőz

A téli hónapokban ritkán ússzuk meg a különböző légúti fertőzéseket. Ugyanakkor csöppet sem mindegy, vírus vagy baktérium okozza-e a betegséget. Annak ellenére, hogy a tünetek hasonlóak lehetnek, a fertőzések kezelése egészen más. Szóval, egyáltalán nem mindegy, baktérium vagy vírus fertőzött meg.

A hideg időszak beköszöntével együtt járnak az olyan légúti fertőzések, mint a nátha, a torokfájás, a megfázás. Meglepő lehet, de bármelyiket okozhatja baktérium és vírus is. És még a tünetek is igencsak hasonlóak. Ami jelentősen eltérhet, az a kezelés módja.

Akkor mégis honnan tudhatod, hogy vírus vagy baktérium fertőzött meg?

Arra, hogy vírus avagy baktérium támadta-e meg a szervezetet, a betegség lefolyásából is következtetni lehet, és a tünetek között is tapasztalható eltérés.

A vírusok valójában önálló életre képtelenek, szaporodásukhoz a beteg szervezetből gyűjtik az energiát. A gazdasejteket megtámadva fertőznek, és okoznak súlyos, gyakran meglehetősen kellemetlen tüneteket.

A vírusfertőzések az esetek többségében komolyabb kezelés nélkül akár három napon belül gyógyulnak, de tíz napnál tovább a súlyosabb betegségek sem tartanak. Az influenzakezelés legjobb módszere a pihenés, a mézes tea, és jó szolgálatot tesznek a homeopátiás szerek is. 

Ugyanakkor, ha a tüneteket 10-14 nap múltán is tapasztalod magadon, az állapotod javulás helyett romlott, akkor könnyen előfordulhat, a vírusos betegség mellé bakteriális felülfertőződés társul. Ez esetben a korábbi kezelés már mit sem ér.

A baktériumok valójában egysejtű élőlények,

számtalan formában léteznek, többségük a szervezet egészséges működéséhez járul hozzá. Ugyanakkor léteznek bakteriális fertőzéseket okozók is. Az ilyen légúti megbetegedések hosszabb ideig tartanak, mint a vírusos fertőzések, általában 5-14 napig is elhúzódhatnak, és maguktól csak nagyon ritkán múlnak el. Kezelésükre az antibiotikumok szolgálnak, de már ezt megelőzően mindenképpen érdemes bevetni a homeopátiás szereket. Használatuk mellett ugyanis előfordulhat, hogy antibiotikumokra nem is lesz szükség.

A fertőzés jelentkezésekor érdemes a házi orvost fölkeresni

Miután csöppet sem mindegy, vírus vagy baktérium okozza-e a fertőzést, a tünetek jelentkezésekor mindenképpen érdemes fölkeresni az orvosi rendelőt, hiszen a szakember tudja megállapítani a fertőzés jellegét, ő írja elő a kezelés módját. Vírusos fertőzés esetében pihenést, a tüneteket enyhítő orvosságokat, kifejezetten a homeopátiás komplex készítményeket is javasolhat, írhat fel, míg utóbbi esetében, ha feltétlenül muszáj, rendelhet antibiotikumos kezelést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top