Egészség

Utazási hasmenés – megelőzheted a bajt

Alig várod már a vakációt, de előre szorongsz, hogy megint tönkreteszi a nyaralást hasmenés, ami menetrendszerűen jelentkezik, akárhányszor hosszabb útra indulsz? Nem te vagy az egyetlen, aki utazási hasmenéstől szenved, a jó hírünk pedig az, hogy van rá ellenszer!

Gondosan előkészültél a vakációra, amibe az is beletartozik, hogy tanulva a korábbi kínos esetekből felkészültél a jól kiszámíthatóan bekövetkező hasmenéseidre is. Idén már lehet, hogy nem is kell ezzel bajlódnod, mert megelőzhető az utazással járó hasmars. 

Utazási hasmenés – megelőzheted a bajt

 

A legtöbb utazót elkapja 

Az emberek ötöde-fele hasonló cipőben jár, mint te, és rendszeresen előveszi őket egy hosszabb utazás során a hasmenés. Ennek a kellemetlenségnek több oka is lehet: a legtöbb sorstársadnak egyszerűen így reagál a szervezete az utazással járó stresszre, a megváltozott környezetre és nyaralás közben átalakult napirendre, arról nem is szólva, hogy a megszokott ételek helyett az újszerű, helyi fogások is könnyen meglepetést szerezhetnek az emésztésnek. Az sem ritka persze, hogy sokkal közvetlenebb az oka a hasmenésnek: például egy gyomorrontás vagy fertőzés (Salmonella, E. Coli baktérium, Listeria vagy más kórokozók), esetleg más betegség miatt kell folyton vécére járnod, de ezek az esetek nem tartoznak az utazási betegség körébe, és feltétlenül orvosi kivizsgálást igényelnek, különösen akkor, ha magas láz, hányás, vérzés és más súlyos tünetek is párosulnak hozzá. Egy dolog viszont közös bennük: mindkét esetben a bélflóra egyensúlya borul fel, és ez látványosan megbolygatja az emésztést. Ha menetrendszerűen és kiszámíthatóan következik be nálad vakáción a hasmenés, akkor jó eséllyel egy “egyszerű” utazási betegségről van szó, amit viszont meg lehet előzni. 

Tréningezd az emésztésed 

Először is már az utazás előtt fel kell készíteni a gyomrunkat a vakációra. A legjobb módszer erre az, ha kicsit feldúsítod az emésztőrendszeredben a jó baktériumok számát (ezek és a kártékony mikroorganizmusok együtt alkotják a bélflórát, és az egyensúlyuk megbomlásának egyik jele a hasmenés). Felkészülésképpen tarthatsz egy kúrát gyógyszerminőségű, magas csíraszámú probiotikummal, amit gyógyszertárban vásárolhatsz meg. Ezektől ellenállóbb lesz majd a gyomrod azokra az idegen hatásokra (új ételek, szokatlan bacilusok, utazási stressz), amik a nyaraláson érnek. 

Figyelj a táplálkozásra 

Ha már megérkeztetek a vakáció helyszínére, a legfontosabb, hogy betartsd az alapvető higiéniás szabályokat. A rendszeres kézmosás, a gyümölcsök alapos megtisztítása (mosás és hámozás!) elengedhetetlen, és nem árt, ha általában tisztán tartod a környezeted.

Ezenkívül ügyelj az ételekre is: a melegben hamar romlanak, ezért kis időre se hagyj semmit a napon, hanem tedd vissza a hűtőbe. 

A másik fontos dolog, hogy tudatosan ügyelj folyadék- és sóbevitelre: lehetőleg palackos vizet igyál szomjoltás gyanánt (a rostos üdítőkből ugyanis sokkal nehezebben vonja ki a szervezeted számára hasznos vizet az emésztőrendszered, a különféle cukrozott, ízesített italokról nem is beszélve), és időnként ropogtass el egy kis sós nasit is. Nem árt, ha tudod, hogy az alkohol nem pótolja megfelelő folyadékbevitelt, sőt éppen hogy kiszárítja a szervezetet! Ha hajlamos vagy az utazási hasmenésre, akkor a vakáció alatt lehetőleg mellőzd a tejfogyasztást is. 

Az étkezéssel kapcsolatban a következő szabályokat érdemes betartani: mindenképpen legyenek rendszeresek az étkezések, és akkor se hagyd el az evést, ha mégis rád törne a hasmenés. Ilyenkor fogyassz banánt, rizst, kekszet, vagy reszelt almát. Az is hasznodra válik, ha nem vagy túl mohó: bármennyire is vonzóak az egzotikus helyi ételek, nem tömd túl magad – ez eleve diszkomfortérzetet okoz, és nagyobb lesz az esélyed egy jó kis hasmenésre is.

Végül pedig a probiotikumkúrát, amit még a nyaralás előtt kezdtél meg, folytasd a vakáció alatt is. Ennek hosszáról, mértékéről érdemes tanácsot kérni a patikusnál, akinél a probiotikumot megvásárolod. Amennyiben hasmenés fogna el, akkor feltétlenül tanácsos a tüneti kezelést magas csíraszámú probiotikummal is kombinálni már a tünetek megjelenésének első napjától kezdve, mivel ezzel felgyorsítható gyógyulás a folyamata. 

 

Olvass még az immunrendszerről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top