Egészség

Ez az oka, hogy mindig rosszul vagy az autóban

Vannak, akik gond nélkül végigautóznak 1000 kilométert is, másokra pedig már az utcájukból kifordulva rátör a kinetózis, vagyis az utazási betegség. A többség megelőzhetné ezt a kellemetlen állapotot – csak változtatni kellene az utazási szokásain.

Ha folyton rosszul leszel a kocsiban, próbálj meg egy kicsit változtatni a szokásaidon. Íme a leggyakoribb okok, amik miatt felkavarodhat a gyomrod utazás közben!

Ezért vagy mindig rosszul a kocsiban

A hátsó ülésen utazol

Ahogy a repülőn és a buszon, úgy az autóban is megvan a legjobb hely azoknak, akik utazási betegségre és rosszullétre hajlamosak. A hátsó ülés nem ilyen. Könnyen lehet, hogy azért vagy mindig rosszul, mert hátul utazol, ahol sokkal erősebb a zötykölődés, és rosszabb a kilátás is – márpedig ez utóbbi el tudja vonni a figyelmet, mikor émelyegni kezd a gyomrod.

Nehéz ételeket ettél

Nálunk nagy hagyománya van az utazás előtti és közbeni kiadós falatozásnak. Tegyél le arról a szokásról, hogy jól belakmározol, mielőtt kocsiba szállsz egy nagyobb út előtt, mert a zsíros, fűszeres, nehéz ételek még normál esetben is megterhelik a gyomrot, és kellemetlen közérzetet okoznak – hát még úgy, ha zötykölődik alattad az autó!

Rossz irányba nézel

A kocsiban ne a telefonodat bámuld, hanem inkább élvezd az elsuhanó táj szépségeit! Ha lefelé lógatod a fejed – például olvasol vagy a telefonod képernyőjét próbálod kisilabizálni az öledben –, akkor sokkal könnyebben szédülsz el, és hamarabb leszel rosszul, mint ha messze, előre figyelsz, a tekinteteddel pedig követed az utat, és felveszed az utazás ritmusát.

Ezért vagy mindig rosszul a kocsiban

Kiszáradtál

Az utazási rosszullét gyakran egy nagyon egyszerű ok miatt következik be: nem ittál eleget, és kiszáradtál. A kiszáradást nem az adja feltétlenül tudtodra, hogy szomjas vagy, hanem az, hogy fájni kezd a fejed, aztán szédülsz, majd ezektől és a zötykölődéstől szépen felkavarodik a gyomrod. Tarts magad mellett egy palack vizet a kocsiban, és időnként kortyolj belőle – ez az apróság sokat segít majd abban, hogy kellemesebb legyen az utad!

Ezekre érdemes még odafigyelned utazáskor: 

Kiemelt kép: Profimedia / BSIP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top