Egészség

8 apró trükk, amivel sokkal egészségesebbé teheted az életed

Mindannyiunkban fel szokott merülni, mennyivel jobb lenne egészségesebben élni és étkezni. Ám abban a pillanatban, hogy utánaolvasunk, az egész túl bonyolultnak tűnik. Éppen ezért most itt van pár tényleg egyszerű trükk, amit könnyű kivitelezni, viszont teljes mértékben átalakíthatod velük az életmódodat.

1. Rendelj te először!

Amikor a barátaiddal vagy a családoddal elmész egy étterembe, legyél te az első, aki kikéri az ételt. Hiszen mikor elhatározod magadban, hogy a menü legegészségesebb fogását választod, de meghallod, hogy valaki előtted kikéri az íncsiklandó rántott ételeket, könnyen elcsábulsz, és inkább te is azt kéred majd.

8 apró trükk, amivel sokkal egységesebbé teheted az életed

2. Vásárolj pénteken!

Nem meglepő, ha téged is kiráz a hideg, ha arra gondolsz, hogy péntek délután munkából vásárolni menj, mégis ezzel sokat változtathatsz az életmódodon. Jó trükk, ha pénteken bevásárolsz, mert kisebb az esély arra, hogy hétvégén egészségtelen kajákat rendelj.

3. A zöldségekkel kezdd!

Fontos, hogy minden étkezésnél kerüljön zöldség a tányérodra, és akkor jársz a legjobban, ha ezeket eszed meg először. Főleg azért, mert mire a hizlalóbb ételekhez érsz, lehet, hogy úgy fogod már érezni, hogy tele vagy, így kevesebbet eszel belőlük.

8 apró trükk, amivel sokkal egységesebbé teheted az életed

4. Ne zacskóból nassolj

Bár jó lenne, úgysem tudunk lemondani a nassolásról. Ám egy egyszerű trükkel rávehetjük magukat, hogy kevesebbet együnk. Mikor chipsre, popcornra vagy csokira vágysz, ne a csomagolásából edd, hanem tedd ki tányérra. Egy kutatás szerint ugyanis, amikor zacskóban vagy becsomagolva jutunk hozzá az ételhez, az agyunk nehezebben méri fel a mennyiségeket, és ezért nem tudjuk abbahagyni az evést, mikor már a chips felénél járunk. Ha látjuk, hogy pontosan mennyi van előttünk, könnyebben mondunk nemet.

5. Fókuszálj!

Talán az egyik legnehezebb dolog az internet és az okostelefonok korában, hogy amikor eszel, az evésre koncentrálj, és ne terelje el a figyelmedet más. Ne nézz tévét, se Facebookot, sőt a híreket se evés közben fusd át! Egy tanulmány ugyanis megállapította, ha több dolgot csinálsz egyszerre, mikor eszel, akkor éhesebb leszel és többet fogsz enni.

8 apró trükk, amivel sokkal egységesebbé teheted az életed

6. Vásárolj menő dobozokat!

Lehet, hogy meg fogsz lepődni, de már arról is van kutatás, hogy az emberek – igen, te és mi is – milyen dobozban szeretik tartani az ebédünket. Az eredmény pedig némiképp meglepő. Akárhány fagyisdobozod is van otthon, sokkal nehezebben veszed rá magad, hogy ezekben hordd be az ételt a munkahelyedre, mint mikor menő ételhordó dobozaid vannak.

7. Legalább egyszer igyál zöld teát!

A nap folyamán az egyik kávét vagy kólát, amit elfogyasztasz, cseréld le zöld teára. Sokkal kevesebb kalória és cukor van benne, ráadásul a metabolizmusra jó hatással van. Nem is beszélve arról, mennyivel egészségesebb, és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét.

8 apró trükk, amivel sokkal egységesebbé teheted az életed

8. Várj, mielőtt repetázol!

Bármennyire is csábító még egy nagy adag ebédet megenni az első után, inkább várj 20 percet, mielőtt újra telerakod a tányérod. A gyomrod ugyanis nagyjából ennyi idő alatt közli az agyaddal, hogy tele vagy-e, vagy tényleg kívánod azt a repetát.

 Forrás: BuzzFeed

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top