Egészség
Szponzorált tartalom

Tippek, trükkök, praktikák a pihentető alvásért

Mivel az alvás a lelki és fizikai egészségünk fenntartásához egyaránt nélkülözhetetlen, nem árt, ha ismerjük azokat a praktikákat, amikkel pihentetővé és zavartalanná tehetjük éjszakáinkat, hogy másnap frissen ébredhessünk.

Nincs általános és mindenki számára hatásos módszer a nyugodt alváshoz, de az alábbiakban felsorolunk néhányat a számos lehetőség közül, amelyek segíthetik az éjszakai pihenést. Érdemes kísérletezni velük!

Mindig ugyan abban az időben feküdj és kelj!

Ha csak egy dolgot teszel meg a nyugodt alvásért, akkor ez legyen az. A rendszeresség a jó alvás egyik előfeltétele, ezért a legjobb, ha nem csak hét közben, de még hétvégén is tartod magad egy meghatározott menetrendhez. A biológiai órádnak az használ leginkább, ha az alvással töltött órák éjszakára esnek, az ébrenlét pedig nappalra, de ezt az időbeosztást nem mindenki engedheti meg magának. A rendszerességet viszont akkor is igyekezz megtartani, ha éjszakai műszakban dolgozol.

Hagyd abba a dohányzást!

A nikotin stimuláló hatása miatt a dohányosok sosem tudnak olyan mélyen és nyugodtan aludni, mint azok, akik nem cigarettáznak. Arról nem is beszélve, hogy az alvás alatt a szervezet nem jut hozzá a nikotinhoz, így elvonási tünetek jelentkeznek, ami szintén gátolja a pihenést. A leszokás után három-négy napig valószínűleg rosszabbul alszol majd az elvonási tünetek miatt, de ez idővel elmúlik, és ezután nemcsak az alvásminőségedben, de az élet más területén is számos pozitív változást fogsz majd tapasztalni.

Sportolj! De ne lefekvés előtt…

A délutáni edzést úgy kell időzíteni, hogy lefekvés előtt minimum négy órával befejeződjön. A sport, különösen a kardióedzések elősegítik a jó minőségű alvást, de egy kimerítő tréning után legalább négy óra kell ahhoz, hogy a megemelkedett testhőmérséklet és pulzus visszaálljon a normál állapotra. Amikor ez megtörténik, az agy parancsára melatonin szabadul fel a szervezetben, ami segít gyorsan álomba szenderülni.

Koffeinstop kora délutántól

Ebbe beletartozik a kávé, a tea, kóla és egyéb koffeines üdítőitalok is. A koffein ugyanis nagyjából 8 órán keresztül dolgozik az ember szervezetében, és ennyi ideig lehet serkentő hatással az agyra. Egy késő délutáni kávéval – hiába esik jól egy kellemes kis kávézó teraszán – csak magadnak ártasz, mert megakadályozza, hogy éjjel igazán mélyen aludj.

Válogasd meg, mit eszel és iszol lefekvés előtt

Teli gyomorral nem fogunk jól aludni, de ha üres a hasunk, az sem vezet jó eredményre. Elalvás előtt néhány órával tehát már semmiképpen ne vacsorázzunk be, viszont a lefekvéshez készülődve elropogtathatunk egy kis nassolni valót. Az ideális, lefekvés előtti nasi szénhidrátot és kalciumot tartalmaz, mert ezek az anyagok segítik a szerotonin termelődését, amely az agy természetes nyugtató hormonja.

Hűvösben jobban alszol

18-19 fok bőven elég éjszakára a hálószobában. Ez egyrészt energiatakarékos is, másrészt segít mélyen aludni. Ha a testhőmérséklet csökken, az jelzés a szervezetnek arra, hogy melatonint állítson elő, és ezzel is segítse nyugalmi állapotba hozni önmagát.

alvas

Az illatok segítenek

Bizonyos növények, például a levendula vagy a kamilla illóanyagai az agy alfa hullámainak aktivitását gerjesztik, ez által segítenek a relaxálásban és a mély, pihentető alvás elérésben. Keverj el néhány cseppet valamelyik illóanyagból vízben, és permetezd szét a hálószobában!

Kapcsolj ki minden mesterséges fényt!

A fény aktivizálja és ébren tartja az agyat. Nemcsak a természetes fények, de a telefontöltők kis LED lámpái, a televízió vagy laptop monitora is így hat, még akkor is, ha el tudunk aludni mellettük.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top