Egészség

Mit és mennyit igyon tinédzser gyerekünk?

A víz a test összes szervének optimális működéséhez szükséges, már az enyhe mértékű kiszáradás is hozzájárul több betegség, például a vesekövesség, a székrekedés, számos szív- és érrendszeri betegség kialakulásához, ezért is fontos, hogy figyeljünk a napi folyadékbevitelre tinédzser korú gyermekünknél is! Mit és mennyit igyon a gyerek? Segítünk!

Mire figyelj?

Iskolás és serdülőkorú gyermekeknél a folyadékbevitelnek a kisebb gyermekekhez hasonlóan, fedeznie kell a fejlődő szervezet vízigényét is. Az, hogy a gyermek tökéletesen hidratált-e, hatással lehet az iskolai teljesítményére is. A jó folyadékellátottság befolyásolja az agyműködést, ugyanis optimális hidratáltság esetén az agysejtek bőségesen hozzájutnak friss, oxigénben dús vérhez. Ugyanakkor a dehidratált állapot negatívan hat a szellemi teljesítményre.

Tudományos kutatások eredményei szerint enyhe mértékű kiszáradás esetén (ami 2-4 százalékos vízdeficitet jelent), romlik a rövidtávú memória, a figyelem és a matematikai képességek. Továbbá megfigyelték az éberség és a koncentráció csökkenését, valamint a nagyobb mértékű fáradtság jelentkezését is.
Mit és mennyit igyon tinédzser gyerekünk?

Mennyit igyon tinédzser korú gyerekünk?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által a 9-18 éves gyermekek számára megállapított vízbeviteli referencia értékek a következők.

  • 9-13 éves fiú 2,1 liter/nap
  • 9-13 éves lány 1,9 liter/nap
  • 14-18 éves serdülő fiú 2,5 liter/nap
  • 14-18 éves serdülő lány 2,0 liter/nap
Az elhúzódó hasmenés vagy hányás esetén a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit képes felvenni, ami kiszáradáshoz vezethet!

Mit igyon iskolás korú gyerekünk?

Fontos, hogy a folyadékfogyasztás gerincét az ivóvíz alkossa, ezt színesíthetik kis mennyiségben az egyéb italok, például zöldség- és gyümölcslevek, smoothie-k (összeturmixolt friss vagy fagyasztott gyümölcsök), turmixok, teák, tej és tejes italok.

Mit és mennyit igyon tinédzser gyerekünk?

Tudtad? Amíg a testtömegünk több tízszeresére nő a megszületéstől a felnőtt korig, addig a vízszükséglet “csak” két-háromszorosára. Gyermekeknél a víz a növekedés alapját biztosító életfunkciókhoz is szükséges. Megfelelő folyadékpótlással a hasmenés által okozott halálesetek 93 százaléka megelőzhető.

Tippek, tanácsok:

Gondoskodj már reggel, az iskolába indulás előtt a gyermekek megfelelő folyadékbeviteléről. Egy francia és egy olasz kutatás szerint a 9-11 éves gyermekek közel kétharmada már dehidratált állapotban kezdi reggel az iskolát.

Legyen mindig a gyerekek keze ügyében elérhető folyadék a nap során folyamatosan.

Készíts a táskába kis üveg ásványvizet, vagy tölts meg egy termoszt, palackot innivalóval.

Az étkezésnek különös jelentősége van a folyadékfogyasztás szempontjából is, ugyanis az evés stimulálja a szomjúságérzetet, ezáltal plusz folyadék elfogyasztására ösztönöz.

Tanítsd meg a gyermeket arra, hogy önállóan is meg tudja állapítani, eleget ivott-e. A vizelet mennyisége és színe megfelelő iránymutatást nyújt ehhez.

Mit és mennyit igyon tinédzser gyerekünk?

Dr. Báthori Zsuzsanna, gyerekorvos javaslatai:

  •  A gyümölcsök és a zöldségek elképesztően magas százalékban tartalmaznak vizet. A görögdinnye nagyjából 90-95%-a tiszta víz. De ugyanilyen magas arányban található víz a szőlőben, az őszibarackban és a narancsban is. Egy egész narancs kifacsarásával nagyjából 1 dl gyümölcslét kapunk. Természetesen ez a mennyiség is a napi folyadékbevitel részét képezi. Mindenképp érdemes tinédzserkorú gyereked étrendjébe a gyümölcsöket beiktatni.
  •  A híg levesek is nagymértékben tartalmaznak a szervezetünk számára értékes folyadékot. A húslevesek, erőlevesek, és a gyümölcslevesek is kiváló formái a folyadékpótlásnak.
  • A tej a magas tápanyagtartalma miatt, és azért, mert főzés, sütés közben is igen sokszor használjuk, sokakat elbizonytalanít, hogy folyadékbevitel szempontjából hova is sorolják. Természetesen a tej is folyadéknak számít. Sőt a nyáron a magasabb folyadékbevitel igényét kielégíteni szolgáló fagylaltok is igen jó folyadékpótlók.

A cikket szponzorálta a Coca‑Cola Magyarország Szolgáltató Kft.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top