Egészség
Szponzorált tartalom

Nem is gondolnád: 4 testi tünet, aminek a hátterében a kialvatlanság állhat

Az elegendő mennyiségű és minőségű alvás rendkívül fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. Ha huzamosabb ideig keveset vagy nyugtalanul alszunk, az előbb-utóbb meglátszik majd például a súlyunkon és a lelkiállapotunkon egyaránt. De más következményei is lehetnek a kialvatlanságnak.

Négy testi tünet, aminek hátterében kialvatlanság is állhat. Fontos, hogy odafigyelj az alvásidődre, már csak a következő négy dolog miatt is:

1. Magas vérnyomást okoz

Az alvás a szívünknek is fontos: ilyenkor lelassul, kevesebbet ver, megpihen. Amikor nem alszunk eleget, a szívet megfosztjuk ettől a nyugalmi állapottól, így annak órákkal tovább kell teljes intenzitással működnie. Ezt az állapotot csak úgy lehet fenntartani, ha enyhén megemelkedik a vérnyomás, ami rengeteg egészségügyi gondot okozhat.

2. Elhízás

A Chicagói Egyetemen végzett alvásmegvonásos kísérlet során a szakemberek nemcsak arra az eredményre jutottak, hogy az alváshiányban szenvedők átlagosan napi 1000 kalóriával többet ettek, de az is jellemző volt rájuk, hogy kifejezetten az egészségtelen, sós, cukros, zsíros ételeket preferálták. A kimerültség hatására csökkent az önkontroll képessége is, az alanyok kevésbé voltak képesek nemet mondani az evésre és az egészségtelen ételekre. Vagyis ha huzamosabb ideig kialvatlanságban szenvedünk, megnő az elhízás kockázata!

kialvatlansag3. Elbutít

Aki nem piheni ki magát, az kevésbé tud figyelni arra, ami körülötte történik, csökken a koncentrációs képessége és a problémamegoldásért felelős agyi központok se működnek tökéletesen. Ráadásul a már megtanult dolgok sem maradnak meg az agyban, mert az alvásnak fontos szerepe van a tanult anyag memorizálásában. Ekkor kerülnek át ugyanis az infómorzsák a rövid távú memóriából a hosszú távúba. Ha kimarad az alvás, kieshet akár még az is, amit már azelőtt is tudtunk!

4. Gyulladások és fájdalmak

Kutatásokkal bizonyították, ha valaki nem alszik eleget – napi 6 órát, vagy ennél is kevesebbet tölt pihenéssel –, a vérében felgyűlnek azok a fehérjék, amelyek gyulladást idézhetnek elő. Ezek a proteinek közvetlen kapcsolatban állnak a szívbetegségek, diabétesz, reuma, stroke kialakulásával és felelősek az idő előtti öregedésért is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top