Egészség

Rekordot döntött egy szívátültetett férfi

Bekerült a Guinness világrekordok könyvébe egy brit férfi, aki minden eddiginél hosszabb ideje él a szívátültetést követően.

Forrás: heart-transplant.co.uk
Forrás: heart-transplant.co.uk

A 71 éves John McCafferty előtt egy amerikai tartotta a rekordot, ő 30 év 11 hónap és 10 napot élt a szívátültetés után, s 2009-ben hunyt el.

A Buckinghamshire megyei Newport Pagnell városkában élő McCafferty 1982. október 20-án kapott új szívet. Az akkor 39 éves férfi szívelégtelenséghez vezető kitágulásos szívizom-elfajulásban szenvedett, s az életmentő műtétet a middlesexi Harefield kórházban hajtotta végre rajta az azóta már világhírű szívsebész Sir Magdi Yacoub és csapata. Orvosai akkor azt jósolták neki, hogy legfeljebb öt éve van hátra. John McCafferty kijelentette, hogy rekordja reményt adhat a transzplantációra várakozó betegeknek.

Az első sikeres szívátültetést 1967-ben hajtotta végre Fokvárosban (Dél-Afrika) Christiaan Neethling Barnard professzor. A beteg, Louis Washkansky 18 napot élt az új szívvel.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top