Egészség

Szex óvszer nélkül: “Nagyon megsértődtem, amikor a pasim megkért, hogy menjünk el szűrésre”

Tisztasági papír – tudod, mi az? Amikor az első óvszer nélküli szex előtt elmentek szűrővizsgálatra a csajoddal, pasiddal, hogy senki ne fertőzzön meg senkit, és boldogan lehessen óvszer nélkül szexelni. Sértődés, szakítás vagy teljesen természetes – olvasóink mesélnek a tapasztalataikról.

“Ha csak egyéjszakás, akkor menjen a bánatba, ha meg barátnőfíling van, akkor meg minek a teszt?” – teszi fel a kérdést egy olvasónk, aki úgy tűnik, nem annyira hisz a tisztasági vizsgálatban. Pedig kéne..

“Én 24 voltam, amikor randizni kezdtem egy akkor 41 éves francia pasival. Hat hónapig csak ismerkedtünk, randiztunk, aztán amikor már mindkettőnk számára egyértelmű volt, hogy szeretnénk lefeküdni egymással, előjött finoman a témával: megkérdezte, hogy mikor jártam utoljára szűrésen.

Bevallom, nagyon megdöbbentett a kérdés, mert még csak bele se gondoltam, hogy ez fontos lehet. Hülye liba módjára persze azonnal besértődtem, aztán sokat beszélgettünk a dologról, és megértettem, mennyire fontos dolgot hozott fel.

Kicsit csöpögősen hangzik, de ezzel a lépéssel elkezdtem mélységesen bízni benne. Azóta volt néhány pasim, és én bizony addig nem feküdtem le velük, amíg el nem mentek szűrésre. Volt, akivel emiatt nem lett az egészből semmi” – mesélte az NLCafénak a harmincas éveiben járó Anikó. 

“Szerintem akinek van egy minimális párkapcsolati rutinja, az tudja, hogy egy ilyen vizsgálatra már csak azért is érdemes elmenni, mert több olyan orvosi probléma kialakulhat, ami a pasin alapvetően nem okoz látható tüneteket. Ergo az nem gond, ha valaki ilyen elvárásokat támaszt. Feminista pasiként a fogamzásgátlásról azt gondolom, hogy bár még nem próbáltam, de egyre több olyan újdonság vagy technika van a piacon, amit kipróbálnék. Elsősorban azért, mert azt gondolom, hogy nagyon csak a nők vállára van pakolva az a felelősség (és a lehetséges hátrány vagy következmények), ami egy szexuális együttlétből fakadhat” – mondta a 44 éves Tamás, aki sok férfival ellentétben nem idegenkegedik a férfi-fogamzásgátlótól.

“A volt barátnőm extrán parázott attól, hogy teherbe beesik akkor is, ha tablettát szed. Köztünk azért alakult ki feszültség, mert én a gumit nem szeretem, ha egy ideig vállalom is.”

Szex óvszer nélkül:

Nálam egy hosszú távú párkapcsolatban az is benne van, hogy a szeretkezéseket ilyen eszközök nélkül csináljuk, mert valahol számomra nemcsak kényelmetlen a gumi, hanem kicsit intimitásromboló is.

Vannak haverok, akiknek ez nem jelent gondot, tehát még azt is elfogadom, hogy ilyen fronton túlérzékeny vagyok. Ergo ha együtt maradtunk volna, és a lány parája is megmarad, akkor az én kompromisszumos javaslatom az lett volna, hogy én is szedek valamit, csak hogy a gumitól megszabaduljunk” – tette hozzá Tamás az NLCafé kérdésre.  

“Én, amikor először felhozta nekem egy pasi a szűrést gumi nélküli szex előtt, nagyon elszégyelltem magam, hogy nem nekem jutott eszembe. És ráadásul azért szégyelltem el magam még jobban, mert egyszer, még nagyon fiatal egyetemista koromban megjártam, amikor bíztam az akkori pasimban, és nem kértem tőle szűrővizsgálatot, és egy rettenetes nemi bajt hozott rám. Így gyakorlatilag a nőgyógyász világosított fel, hogy valószínűleg megcsal a párom, és nem lehet tudni, kitől szerezte be a fertőzést. És még ennek ellenére sem kértem senkitől a szűrővizsgálatot szex előtt.

Amikor a mostani párom mondta, hogy akkor menjünk szűrésre az első óvszer nélküli szex előtt, az első korlátolt gondolatom az volt, hogy úristen, kikkel mit művelhetett gumi nélkül előttem, aztán rájöttem, hogy egyszerűen csak az egészségünkről szól a dolog, és én se merném letenni a nagy esküt, hogy nincs semmi láthatatlan bajom odalent” – mondta el az NLCafénak a majdnem negyvenes Kata.

Tominál egy kifejezetten elvárás a partnerétől. “Szerencsére eddig egyetlen partnerem sem háborodott ezen fel, vagy lett ebből esetleg szakítás, totális bizalmi alapon ez mindig működött. Én inkább azon lennék kiakadva, ha ezt valaki visszautasítaná, vagy felháborodna rajta.”

“Egyre több alkalommal keresnek fel a rendelésemen fiatal párok ezzel az indokkal. És valóban, nem a viktoriánus korban élünk, hogy szüzességünket a jövendőbeli házastársunknak tartogassuk, mindenkinek megvan a saját előtörténete, amikor belekezd egy új párkapcsolatba – mondta dr. Tamási Béla, bőr- és nemibeteg-gyógyász a kérdésünkre. – Két okból is dicséretes a hasonló motiváció: egyrészt jelzi az érintettek egészségtudatosságát, másrészt ők legalább tudnak a nemi úton terjedő betegségekről. És sajnos ők tartoznak a kisebbséghez.

Számos olyan szexuális úton elkapható fertőzés ismert, ami egyáltalán nem okoz tünetet, tehát az érintett fertőzött önhibáján kívül tovább tudja adni a jövendőbeli partnereknek, magától viszont nem gyógyul meg, tehát szűrni kell ahhoz, hogy felismerni és kezelni lehessen.

Sajnos ijesztően kevesen tudnak bármit is a nemi úton terjedő fertőzésekről, épp ezért nem hibáztathatóak azok, akik felháborodnak egy hasonló kérésen, hiszen, hangsúlyozom, bárki hordozhat magában tünetmentesen nemi úton terjedő kórokozót, akinek legalább egyszer nemi aktusban volt része.

A nagy kérdés az, hogy ezt a tudatlanságot mi vagy ki fogja megváltoztatni. Mert amíg az általános iskolákban fontosabb az erkölcstan, mint a szexuális egészségnevelés, addig nem várható érdemi javulás a témában” – tette hozzá dr. Tamási Béla.

Most pedig töltsd ki rövid tesztünket a nemi betegségekről és terjedésükről, nézd meg, mennyire vagy képben!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top