Egészség
Szponzorált tartalom

Szex 50 felett? Erre minden változókorba lépő nőnek fel kell készülnie

Nem mintha a hormonális változásokkal járó életszakaszok bármelyike különösen nagy móka és kacagás lenne, de a klimaxot valahogy soha senki nem várja. Érthető okokból! A változókor szót hallva mindenkinek eszébe jutnak a hőhullámok, az álmatlanság, a hangulatingadozások, a szexuális élet változásairól ne is beszéljünk. Vagyis… de! Beszéljünk róla, mert érdemes rá felkészülni.

A változókorban a nők többsége azt érezheti, hogy háború dúl körülötte, és a teste vesztésre áll. Ez valahol teljesen normális, viszont nem mindenki éli meg a klimax időszakát nehezen. Sokak számára ez egy egészen felszabadító időszak.

Szexuális szabadság

„Mindig is rettegtem attól, hogy véletlenül teherbe esek. A nővéremnek volt két nem kívánt terhessége, nem úgy alakult az élete, ahogyan szerette volna, és emiatt állandóan rettegtem, hogy velem is hasonló történik majd. Azt hiszem a változókor volt, ami elhozta nekem az igazi szexuális szabadságot. Egyfajta forradalomként éltem meg. Nem aggódtam azon, hogy teherbe esek. Sőt a gyerekeink már nem laktak otthon, így akkor és úgy estünk egymásnak amikor szerettünk volna” – osztja meg a történetét Katalin.

Sokan vannak azonban, akik a testük változását és a lehetőségeiket nem élik meg ennyire pozitívan, inkább a nehézségek jutnak eszükbe, ha a változókori szexről esik szó. Ami nem véletlen, hiszen az ösztrogénszint csökkenése számos kellemetlen következménnyel jár: nemcsak a bőrünk, hanem a hüvelyünk is szárazabbá válik, csökken a szexuális étvágy.

A segédeszközök segítenek

„Először azt vettem észre, hogy nincs kedvem az együttlétekhez. Fájdalmas volt, nem szerettem volna újra és újra átélni a kellemetlen élményt, ezért inkább begubóztam testileg-lelkileg – meséli az 53 éves Marcsi. – Végül csak elmentem a nőgyógyászomhoz, aki elmondta, hogy hüvelyszárazság ellen ma már számos különböző lehetőség közül választhatnak az érintettek, és emellett szorgalmazta a gyakori együttléteket is. Ilyen nincs, gondoltam, de nem zárkóztam el a feladat elől, és a közeli patikában be is szereztem egyet a hüvely hidratálását segítő készítmények bőséges kínálatából. Kellett ugyan néhány hónap, de visszatért a kedvem a szexhez, és újra élvezni tudtam az együttléteket” – mondja. Az együttlétek minőségén a hidratálás mellett a szexuális segédeszközök is sokat lendíthetnek, ehhez persze az kell, hogy mindkét fél nyitott legyen arra, hogy megoldják a problémákat. Fontos a rendszeres és őszinte kommunikáció, amely a párkapcsolat alapja.

Soha nem tapasztalt intimitás

A szexuális életünk megváltozása váratlan élményekkel is gazdagíthat. Ez történt Annával is, aki soha nem gondolta volna, hogy a szexuális vágy csökkenése miatt jut el újra önmagához. „Depresszióra hajlamos vagyok, ezt már észrevettem korábban is, mégsem tettem ellene. A hangulatom a menopauza során sokszor volt mélyponton, szexuális életem szinte nem is létezett. Nem szerettem volna, ha az életem teljesen összeomlik, ezért a férjem bátorításával eljutottam terápiára. Az ülések sokat segítettek, elkezdtem egyre többet foglalkozni magammal, megismertem az énidő fogalmát, és rendszeresen gyakoroltam is. A férjem szerint kinyíltam, soha nem tapasztalt őszinteséggel fordultam hozzá. Ez sokkal közelebb hozott bennünket egymáshoz, és olyan intimitás alakult ki közöttünk, amire korábban nem volt példa.”

valtozokor, szexIsmerjük meg magunkat – időben

„A szexuális életem azért jó, mert időben megtanultam, hogy önmagam boldogsága és kielégülése az én felelősségem. Azt tanácsolom, mindenki ismerje meg önmagát, és a saját testét. És ami még fontosabb: fogadjuk el, hogy a testünk változik, és fogadjuk el magát a változást is” – mondja a 45 éves Kamilla.

A test változása bennünket is arra sarkall, hogy újabb és újabb módszereket találjunk ki arra, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Testünknek olyan titkait ismerhetjük meg, amelyekkel eddig még nem találkoztunk. Legyen ez az időszak a felfedezésé, az új szokások kialakításáé, a türelemé és a megértésé, amely magával hozza a szenvedélyt és az új örömöket. A változókornak számtalan nehézsége van, nem könnyű szakasz ez egy nő életében, de természetes folyamatról van szó, természetes a változás. Sokszor mondjuk azt, hogy „ez az agyban dől el”, most sincs ez másként: ha tudatosítjuk magunkban, hogy vonzó, érett, szenvedélyes nők vagyunk, akkor így is fogjuk érezni magunkat és mások is így látnak majd bennünket.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top