Egészség

Szemszárazság – fiatalok és idősek is szenvednek tőle

Hogy mi történik a szemeddel 40 felett? Valószínűleg romlani kezd majd a látásod, mint a legtöbb emberé. Ötvenen túl már szinte biztos, hogy észre is fogod venni a változást, és szerencsésnek mondhatod majd magad, ha emellett nem szárad ki rendszeresen szemed. Ezt az utóbbi tünetet lehet enyhíteni, ami nem csak az idősebb korosztálynak jó hír, hanem a fiatalabbaknak is, mert egyre gyakoribb, hogy a szemszárazság az ő köreikben is megjelenik.

Dörzsölés helyett inkább cseppents, ha kizsárad a szemed[/caption]

Kiszáradó, égő és könnyező szemek

Az öregedő, vagy túlzottan igénybe vett szem egyik leggyakoribb tünete, hogy gyakran könnyezik. Számítógéppel dolgozók között is sűrűn előfordul ez, és azoknál is, akik poros, füstöt helyen vannak egész nap. Ez a könnyezés furcsa módon a szem szárazságának jele: a sűrű könnyekkel a szem ugyanis igyekszik kompenzálni a felszínén jelentkező kiszáradást. A könnyezés miatt gyakrabban dörzsöljük a szemet, ami csak újabb irritációhoz vezet – főleg az időseknél, akiknek szeme még kevésbé tudja nedvesen tartani magát –, így a végén nem csak könnyezik, de ég is a szemünk, rosszabb esetben pedig be is gyullad, ha a kezünkkel valami kórokozót vagy törmeléket viszünk bele. Ezért sokkal jobb, ha dörzsölés helyett szemcseppel nedvesítjük és ápoljuk a szemet. A másik lehetőség, hogy jobban odafigyelünk a szemünk egészségére, és tudatosan kíméljük azért, hogy elkerüljük a szem kiszáradását – ez viszont már a fiatalokat érinti jobban, akik a sok számítógépes munkával, képernyők nézésével teszik próbára a szemük tűrőképességét.

Betegségek kísérő tünete is lehet

A szemek szárazságára a kor és az igénybevétel mellett a hormonok működése is hatással van: mivel a könny „működésében” az androgén nevű hormon is szerepet játszik, ezért a nőknél – akiknél a változó korban, illetve bizonyos esetekben a menstruációs ciklus során is az androgénszint csökken – gyakoribb jelenség a szem kiszáradása. Emellett reumatológiai betegségek, ízületi gyulladások, köszvény és fertőzések jellegzetes kísérő tünete lehet a száraz szem, és előidézhetik bizonyos gyógyszerek, sőt pszichés tényezők, lelki zavarok is.

A fiatalabb korosztálynál a szemszárazság magától is elmúlhat elvileg, ha az egy betegség kísérő tünete – a tapasztalat azonban az, hogy ez ritkán történik meg, és nagyon gyakran szükség van a szemszárazság kezelésére külön is. Enyhébb esetben ezt műkönnyel oldják meg az orvosok, közepesen súlyos problémánál pedig éjszakai kenőcsök is szóba jöhetnek, kifejezetten súlyos esetben pedig terápiás kontaktlencsével és nagyon ritkán műtéti beavatkozással lehet javítani a helyzeten.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top