Egészség
Szponzorált tartalom

Stressz inkontinencia: szülés és műtét után is jelentkezhet

Az inkontinencia nem csupán idős korban, hanem szülést vagy nőgyógyászati műtétet követően is megkeserítheti az életedet. Így orvosolhatod a problémát.

A stressz inkontinencia az egész világon népbetegségnek számít. Rengetegen élnek együtt vizelettartási problémákkal, miközben létezik rá gyógymód.

Az inkontinencia típusai és tünetei

Az inkontinenciának különböző fokozatai ismertek: az első-, a másod- és a harmadfokú. Elsőfokú, azaz stressz inkontinenciáról beszélünk akkor, amikor minimális fizikai terhelés hatására – például emelés, köhögés, tüsszentés után – vizeletcseppek távoznak a húgyhólyagból. A másodfokú inkontinencia esetén kisebb mozgás, például járás hatására vizeletcsorgás tapasztalható, míg a harmadfokú inkontinencia – ami jellemzően idős korban alakul ki – folyamatos vizelet-visszatartási problémával jár.

A fiatalabb korosztályt gyakran érintő stressz inkontinenciát sokszor nagyobb szégyen övezi, mint a szexuális betegségeket, pedig sok nő életét megkeseríti. A stressz inkontinencia a szülés után vagy változókorban a záróizmok meggyengülésének a következménye. Természetes szülés közben a gátizmok megnyúlnak, azonban szülés után sokszor nem nyerik vissza a rugalmasságukat, ami vizelet-visszatartási problémákat okozhat. Stressz inkontinenciát válthatnak ki a szülési sérülések is, amikor túl nagy a baba, a vákuum használata vagy egyéb szülésbefejező műtét. A szülést követően a gyenge alátámasztás miatt a hólyagalap megsüllyedhet, a megnyúlt izmok miatt pedig már egy enyhe hasűri nyomás is vizeletvesztést okozhat.

Hogyan orvosolható a stressz inkontinencia?

Mivel az inkontinencia miatt sokan szégyenkeznek, nem mindenki jut el orvoshoz. Pedig fontos, hogy tudd: a stressz inkontinencia orvosolható. Ha inkontinenciára gyanakszol, keresd fel a háziorvosodat, ugyanis több vizsgálatra is szükség lehet a helyes diagnózishoz: bizonyos esetekben vér-, vizelet-, hüvely- és  hólyagvizsgálat is indokolt.

Mivel a stressz inkontinencia enyhe vizelet-visszatartási problémának számít, az elején még könnyen orvosolható. Az intim torna, vagyis a Kegel-gyakorlatok sokat segíthetnek az izmok rugalmasságának fejlesztésében, és már néhány hét, hónap alatt jelentős változást érhetsz el, de tény, nem minden esetben jelentenek százszázalékos megoldást. Fontos, hogy ne hanyagoljuk el, és ne akarjuk a szőnyeg alá söpörni a problémát, akkor sem, ha napi néhány csepp vizeletről van szó, ugyanis idővel szövődmények, vesemedence-gyulladás is kialakulhat.

Ha a Kegel-gyakorlatokkal nem értél célt, egy fájdalom- és műtétmentes lézeres eljárással könnyen pontot tehetsz az életedet megkeserítő jelenség végére: egy körülbelül 20 perces beavatkozás után újra visszanyerheted az önbizalmadat, és olyan életet élhetsz, amilyet a stressz inkontinencia előtt. Vagyis van megoldás, ezért ne kényszerítsd bele magad a szégyen miatt egy rossz élethelyzetbe: lézeres eljárással az elsődleges és a másodlagos inkontinencia is eredményesen kezelhető.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top