Egészség

Ráncos az arcod? Van megoldás! (X)

Megvan az a pillanat, amikor reggel állsz a tükör előtt, és arra gondolsz, hogy mégis mikor szaladt el annyira az idő feletted, hogy a szokásos sminkkel már nem tudod eltüntetni a szemed alatti táskákat? A szemkörnyéki ráncaidról már nem is beszélve. Ha ismerős a helyzet, ne pánikolj!

Jó, ha tisztában vagy vele, nemcsak te nézel így ki, hanem nagyjából minden hasonló korú barátnőd is. Nyilván te is tudod, hogy a ráncosodás természetes jelenség. Az évek múlásával a bőr elvékonyodik, csökken a benne lévő keratin, amely a víz megkötéséért felelős. A faggyúmirigyek kevesebb zsírt termelnek, így a bőr kiszárad, a feszességéért felelős kollagén és rostok meggyengülnek, megnyúlnak.

Amíg fiatalok vagyunk, mindezek nem okoznak különösebb problémát. Később azonban a fenti természetes változások mellett egy nagyobb fogyás is ráncosabbá teheti a bőrt. A súlycsökkenés miatt az arcból is eltűnik a zsír, ennek köszönhetően pedig az addig láthatatlan ráncok láthatóvá válnak. Sajnos. De ennek nem feltétlenül kell így maradnia.

A folyamat – ha nem is megállíthatatlan, de – késleltethető. Ma már számtalan arc- és bőrfiatalító kezelés létezik. A bőr fiatalításával kapcsolatos beavatkozásokkal foglalkozó esztétikai bőrgyógyászat a plasztikai sebészettel rokon.

Hyaluronsav, az arc jolly jokere

Ha eldöntötted, hogy ez így nem mehet tovább, akkor lépj a tettek mezejére! Kezdetnek például nézz utána annak, hogy mi fán terem a hyaluronsavas kezelés! Az arc ráncaira, a szem alatti táskák eltüntetésére vagy a száj feltöltésére ez lehet a tökéletes megoldás. A szervezetben egyébként is megtalálható hyaluronsavat közvetlenül a ráncok alá fecskendezik be. Maga a beavatkozás rövid, az arc fiatalosabb és egészségesebb lesz, a hatás pedig azonnali, és viszonylag hosszan tart. Az idő előrehaladtával azonban (6–12 hónap) a hyaluronsav felszívódik, és a feltöltést meg kell ismételni.

Makacsabb ráncok? Botox!

A botox módszerrel a szemöldök közötti terület ráncait lehet remekül eltüntetni, de a homlokráncok és a szemszéli szarkalábak is száműzhetőek ezzel a technikával. A kezelés lényege, hogy átmenetileg (nagyjából 3-4 hónapig) blokkolja az aktuálisan kezelt izmok összehúzódását, így akadályozza meg a ráncképződést.

Jó ha tudod, hogy a botox 6-36 órával a beadás után kezd hatni, és 10-14 nap múlva a leglátványosabb az eredmény. Nem árt azzal is tisztában lenni, hogy a korábbi kezelések következtében részlegesen gyengülhetnek a kezelt izmok, de ez nem feltétlenül rossz hír. Ha ezzel a ráncképző aktivitásuk is csökken, akkor elképzelhető, hogy akár fél évet is várhatunk a következő kezeléssel.

Szóval ha egy újabb ránc néz veled farkasszemet a tükörből, ne parázz rá! A fiatalság elixírjével sajnos senki nem szolgálhat, de a fenti módszerek gyakorlatilag minden esztétikai bőrgyógyászat kínálatában benne vannak. Sőt, hiszed, vagy sem, ezeken kívül még rengeteg megoldás létezik a bőröd szebbé tételére!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top