Egészség

Mennyi ma egy rákos beteg esélye Magyarországon?

A magyar rákos betegek több mint a fele meggyógyul a betegségéből, és még sokkal többen felépülhetnének – vagy elve meg sem betegednének –, ha kicsit komolyabban vennénk az egészségünket. A gyógyulás kilátásai a modern okosgyógyszerek megjelenésével is tovább javultak az elmúlt években, és az elérhető kezelések színvonala is európai, tehát lehetőségeink és az esélyeink jók, csak úgy tűnik, még meg kell tanulnunk élni velük.

 

Előbb-utóbb talán eléri az üzenet a magyar emberek többségét: az egészséged a te kezedben van! Az, hogy mikor és mitől betegszünk meg, nagy mértékben rajtunk áll, mint ahogy az is, hogy a betegségből milyen esélyekkel gyógyulunk meg. Ha ezt megértjük, az unió rákstatisztikáinak éléről végre hosszú idő után lekerülhet Magyarország, és jelentősen nőhet a gyógyult betegek száma.

Mennyi ma egy rákos beteg esélye Magyarországon?

Javuló tendencia az ötéves túlélésben – még jobb is lehetne 

Magyarország egyáltalán nincs jó állapotban, ha a rákos megbetegedések számáról van szó: európai szinten a legtöbb megbetegedést regisztráló ország vagyunk a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Bizottság legutóbbi körképe szerint. Ez az adat nem éppen biztató, mint ahogy az sem, hogy míg a daganatos betegségek száma általában csökkenő tendenciát mutat a kontinensen, addig nálunk ez emelkedik. Vannak azért jó hírek is: a rák túlélési esélyei számottevően javultak az elmúlt évek tudományos eredményei nyomán, és vannak bizonyos ráktípusok, amelyeknél hazánkban sokat javultak a betegek túlélési esélyei. Ezen kívül általában véve kifejezetten jók a genetikai adottságaink is: az örökletes daganatos betegségek összehasonlításában jobban állunk az uniós átlagnál, és míg például a helytelen életmódból adódó szerzett vastagbélrákban évente 8 ezren betegszenek meg, addig ugyanez a betegség örökletes, genetikai okok miatt mindössze 200-250 magyarnál fordul elő.

Jók a génjeink, de nem becsüljük meg az egészségünket

Ha még egy kicsit jobban belemélyedünk a statisztikába, akkor azt is láthatjuk, hogy nagy részben rajtunk, pácienseken múlik, hogy bizonyos mutatók nem kedvezők nálunk: hajlamosak vagyunk ugyanis félvállról venni a szűrővizsgálatokat, az életmódunk nem mondható egészségesnek, és ha bajt észlelünk, akkor is csak késve, halogatva megyünk el orvoshoz – márpedig a rákbetegségek gyógyítása akkor lehet igazán sikeres, ha minél előbb diagnosztizálják a problémát. A fejekben sem ártana egy kis rendet tenni: a legtöbben még mindig végzetes betegségként tekintünk a rákra, amely válogatás nélkül bárkit elérhet, holott az igazság az, hogy egyre hatékonyabban gyógyíthatók a daganatos betegségek a mai innovatív terápiákkal és okosgyógyszerekkel. Ma a statisztikák szerint két és félszer annyi beteg gyógyul ki a rákos betegségből a megfelelő, modern kezelések hatására, mint ahányan elhunynak benne, és ez a szám még jobb is lehetne, hiszen a megelőzéssel – ami elsősorban egészséges életvitelt jelent – nagyon sokat tehetünk azért, hogy ne alakuljon ki a betegség. Klasszikus példa erre a vastagbélrák, amely hazánkban a második leggyakoribb daganattípus, és jellemzően a kiegyensúlyozatlan, zsíros ételekben dús táplálkozás a fő okozója. A tüdőrák közismerten a dohányosok körében a leggyakoribb, Magyarország az európai országok között vezet a tüdőrák előfordulásának gyakorisága tekintetében.

Mennyi ma egy rákos beteg esélye Magyarországon?

Az életmód a legfontosabb tényező

Nem írhatjuk ugyan teljes egészében a saját számlánkra a daganatos betegségekkel kapcsolatos rossz statisztikákat (például azért sem, mert a volt szocialista országok mindegyikében rosszabb a helyzet ezen a téren a régi rendszertől megörökölt környezetkárosító hatások miatt), de legalább két dologban rajtunk múlik, hogy hogyan alakulnak a számok. Az egészségesebb életmód, mint a megelőzés legfontosabb eszközének fontosságát nem győzik hangsúlyozni az orvosok: ez alatt a rendszeres, változatos és mértékletes táplálkozást, mozgásban gazdag napirendet és a stressz mértékének csökkentését kell elsősorban érteni. Ha ezt a három elemet sikerül ideális szintre emelni az életünkben, azzal óriási lépést tettünk afelé, hogy elkerüljük a rákos betegségek kialakulását. Ha pedig mégis elér bennünket a baj, akkor sincs veszve minden, hiszen a rák nem törvényszerűen végzetes dolog, hanem jól kezelhető betegség akkor, ha idejében felismerik. Ezért a másik lehetőség, amivel sokat tehetünk magunkért az, hogy gyakrabban részt veszünk a szűrővizsgálatokon – például a melanoma, a vastagbélrák vagy a mellrák kifejezetten könnyen és hamar diagnosztizálható, és nagyon jó eséllyel gyógyítható a kezdeti stádiumában. Nem szabad tehát eljutni abba a stádiumba halogatás vagy félelmek esetleg hanyagság miatt, amikor már a legújabb gyógyászati eljárások sem tudnak segíteni. Mindez tényleg csak rajtunk múlik.

Jobb gyógyszerekkel több esély

Új gyógyászati módszerekből nincs is hiány, és aki ma idejében elmegy orvoshoz kivizsgálásra, az jobb eséllyel gyógyítható meg különféle daganatos megbetegedésekből, mint akár 15-20 évvel ezelőtt. Az új, innovatív terápiák és okosgyógyszerek ma már kifejezetten jó eséllyel alkalmazhatók például a korai stádiumú vastagbélrák, a mellrák vagy a melanoma gyógyításában, és az előrehaladott állapotban lévő betegeknek is új távlatokat nyitottak: a segítségükkel személyre szabható kezelések alkalmazhatók, amelyek kevesebb mellékhatással járnak és javítják a beteg életminőségét, és akár éveket adhatnak még a páciensnek, amit viszonylag jó állapotban tölthet el.

 

Még több egészség cikk az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top