Egészség

7 pozitív testképet hirdető sorozathős

Az interneten cikkek tömkelegét olvashatjuk a pozitív testkép témájáról. Sokan, sokféle módon támogatják, hogy az emberek fogadják el a saját testüket. A tévében már kevesebb mintát találunk, de azért a sorozatok között is van, amelyik támogatja a pozitív testképet.

A filmekben, sorozatokban a karakterek általában inkább vékonyak, hosszú combúak, és melltartó nélkül is tudnak futni. Ha találkozunk plus-size szereplővel, akkor az inkább sitcomra, vígjátékra jellemző, ahol a túlsúly mint vicces elem jelenik meg (pl.: Mike és Molly). Az itt felsorolt sorozathősök nem feltétlenül túlsúlyosak, de valamilyen módon mégis a pozitív testképet hirdetik, ha mással nem, legalább annyival, hogy emberi ételeket esznek, nem csak salátaleveleket ropogtatnak.

1. Hannah Horvath a Csajokból

Mivel Hannah karakterét Lena Dunham alakítja, nem csoda, hogy az ő szerepében megjelenik a pozitív testkép. Az itt-ott hurkás, nagyon is emberi testű főszereplőnő mindenen problémázik, a férfiaktól kezdve a munkán át a barátnőkig, de a teste nem okoz neki gondot. Teljesen kényelmesen érzi magát bőrében, rendben van azzal, ha meztelenkedik a barátai előtt (cupcaket enni a legjobb barátnőddel egy fürdőkádban normális dolog), a fiújával (sok meztelen szexjelenete van) vagy akár nyilvánosan. Mindezt csak egy pozitív testképpel rendelkező nő tudja megtenni, igaz?

7 pozitív testképet hirdető sorozathős

2. Donna Meagle a Városfejlesztési osztályból

Donna Meagle vicces, csodálatos, éles eszű, szemtelen és abszolút fantasztikus nő. Donna az egyik azon kevés plus-size karakterek közül, aki nemcsak tele van önbizalommal, hanem a lehető legjobb módon tudja viselni magán a pluszkilókat. A súlya sosem alapja a vicceknek a sorozatban, igazából a megjelenése csak többé teszi a karakterét.

7 pozitív testképet hirdető sorozathős

3. Peter Griffin a Family Guyból

Talán sokkoló, hogy őt ide soroljuk, hiszen még csak nem is igazi ember, de Peter Griffin bebizonyította, hogy mennyire pozitívan áll a teltebb formákhoz. A 4. évadban, amikor Lois felszed jó pár kilót, Peter ráébred, hogy mennyire vonzó ez számára szexuálisan, és minden erejével azon van, hogy Lois plus-size maradjon. Peter végül megtanul egy fontos leckét, miszerint szereti élete nőjét, mindegy mennyit nyom. Emellett pedig Peter a saját nagy pocakos testével is rendben van, tökéletesen boldog plus-size méreteivel.

7 pozitív testképet hirdető sorozathős

4. Mindy Lahiri a The Mindy Projectből

Mindy Lahiri nemcsak egy végtelenül mókás doktor, hanem egy csodás nő is. Mindy nem mondható szokásos szépségnek, önmagát húsosnak definiálja. Viccet csinál a saját súlyából, de mindig úgy, hogy a társadalmi normákat és elvárásokat figurázza ki. Mindy imád enni, a testével rendben van, tudja, hogy ő egy remek ember, más nem is kell.

7 pozitív testképet hirdető sorozathős

5. Lorelai Gilmore a Szívek szállodájából

Az egyértelmű választás, lehet, hogy Sookie karaktere lett volna, mint egy gyönyörű és okos plus-size szereplő, de Lorelai az, aki nyíltan kommunikálja a sorozatban a testével való pozitív viszonyát. Az ő anyukája tökéletes lett volna arra, hogy belenevelje a tesképzavart, de ő csak az élet tényleg fontos dolgaival törődik, a súlyán való aggódásról egy szó sem esik. Annál inkább érdekli a boldogság, közösség, barátság, szerelem és mások segítése. Számára a gyorskaják természetes velejárói az életnek, és szereti, tiszteli a túlsúlyos barátnőit, nem foglalkoztatja mások súlya. Lorelai olyannak látja az embereket, amilyenek, túl a kilókon.

7 pozitív testképet hirdető sorozathős

6. Jane Bingum a Haláli testcseréből

Úgy kezdte az életét, mint egy felszínes modell lelke, de Jane Bingum plus-size testébe és ügyvéd elméjébe bújva hamar kibékül a saját méreteivel. Nem tart túl sokáig számára, hogy megtanulja, milyen szép és erős nő lehet plus-size-ként, miközben örömteli életet él. Jane azt mutatja meg nekünk, hogy a pozitív testképpel élők oldalán mennyivel jobb élni.

7 pozitív testképet hirdető sorozathős

7. Rae Earl a Mad Fat Diariesből

Rachel “Rae” Earl a sorozat elején kicsit sincs kibékülve magával, sőt pont ellenkezőleg, a súlyproblémái és evési zavarai miatt épp egy ideggyógyintézetből távozik az első epizódban. A sorozat főleg arról szól, hogy hogyan mászik ki az önutálatból és tanulja meg értékelni saját magát. Olyan sztorit él át, amivel sok plus-size társa azonosulni tud, azt az üzenetet közvetíti, hogy szeressük a testünket. Rae végül megtanulja, hogy becsülje a jó tulajdonságait, meglátja, hogy mások pozitívan állnak hozzá, és el tudja fogadni saját magát.

7 pozitív testképet hirdető sorozathős

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top