Egészség

Mivel könnyíthetünk a változáson? (x)

A hormonális változások a nők életminőségére jelentős hatással lehetnek. A kor előrehaladtával fellépő ösztrogénhiány következtében romolhat az intim területek vérellátása, a sejtmegújulás lelassulhat, ami a hámréteg elvékonyodásához vezet. (1)


Az intim panaszok egyik leggyakoribb velejárója, a hüvelyszárazság (1) is ebből a problémából fakad. (2)

Ilyen és ehhez hasonló kellemetlen tünetek jelezhetik a változó kor közeledtét, de fontos tudnunk, hogy egyes panaszok – orvosi kivizsgálást és megfelelő diagnózist követően – enyhíthetőek. A tünetek megjelenése után felmerül a kérdés: mivel könnyíthetünk a változáson? A kérdés megválaszolásához először is vizsgáljuk meg a panaszokat kicsit közelebbről.

Hüvelyszárazságról akkor beszélünk, ha a hüvelyváladék mennyisége az optimálisnál kevesebb. Ezt a jelenséget olyan kellemetlen tünetek kísérhetik, mint az égő, viszkető érzés, az intim együttlétek során tapasztalt diszkomfortérzés vagy az intim fertőzések gyakoribb kialakulása. (3)

A menopausalis panaszok enyhítésére ma már többféle lehetőség is kínálkozik, ezek kiválasztását megelőzően azonban mindenképpen szükséges orvoshoz fordulni a megfelelő kivizsgálás és diagnózis felállítása érdekében. Amennyiben orvosi kivizsgálás és diagnózis felállítása következtében megállapítást nyer, hogy Ön változókorba lépett, léteznek olyan patikában vény nélkül kapható készítmények, melyekkel hatásosan csillapíthatjuk a menopauza egyes lokális tüneteit. (3)

Amennyiben az orvosi kivizsgálást követően megállapítást nyer, hogy a panaszokat változókori ösztrogénhiány okozza, érdemes lehet olyan készítményt választani, amely segít a hormonegyensúly visszaállításában, hisz ezzel akár több kellemetlen helyi intim tünetet is enyhíthetünk egyszerre.

A helyileg alkalmazott ösztrogénterápia elősegíti az urogenitális hám normalizálódását, fokozza a hüvely természetes ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, csökkentve ezzel az égő, viszkető érzést. (4, 5)

Ilyen a vény nélkül kapható, ösztrioltartalmú gyógyszer, az Ovestin 1 mg/g krém, amely hatékonyan enyhíti a menopauza lokális tüneteit. (5) A higiénikus felvitelt segítő applikátor egy neszesszerben vagy kis táskában is kényelmesen elfér, így könnyedén és diszkréten magunkkal vihetjük bárhová, hogy a segítség mindig velünk legyen. 

 

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

 
Kód: HU-EST-0318-0096                              
Referenciák:
1. Grady D. Clinical practice. Management of menopausal symptoms; N Engl J Med 2006;355:2338-47.
2. Gass M. Menopause. Merck Manual Professional. Available from URL: http://www.merckmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/menopause/menopause#v8552602. Accessed 26. Febr. 2018
3. Shifren J L et al. The North American Menopause Society Recommendations for Clinical Care of Midlife Women. Menopause: The Journal of The North American Menopause Society Vol. 21, No. 10, pp. 000/000, 2014
4. Gass M. Menopause. Merck Manual Consumer. Available from URL: http://www.merckmanuals.com/home/women-s-health-issues/menopause/menopause#v802242. Accessed 26. Febr. 2018
5. Ovestin 1 mg/g krém alkalmazási előírás (2016. október 27.)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top