Egészség

Menstruációs társasjáték született az előítéletek ellen

A menstruáció felszabadító mozgalmának újabb mérföldköve lehet a menstruációs társasjáték.
Menstruációs társasjáték született az előítéletek ellen

A menstruáció a mai napig összekapcsolódik a tisztátalanság fogalmával és a szégyenérzettel, legyen szó a havi vérzés idején tehénistállókba száműzött nepáli asszonyokról vagy az illatosított tamponok bűvkörében élő nyugati nőkről. A nők havi vérzését övező évezredes tabu elemi erővel köti gúzsba a társadalmi diskurzusokat, és hiába a feministák felszabadító törekvései, a nők többsége még mindig nem szívesen beszél menstruációjáról. Akkor sem, ha kellemetlen, akkor sem, ha fájdalmas, akkor sem, ha segítségre lenne szüksége.

Menstruációs társasjáték született az előítéletek ellen

Pontosan ez ellen próbálja felvenni a harcot a menstruációs társasjáték is. A speciális játék egyszerre fontos oktatási eszköz és olyan frivol gesztus, ami nemcsak hogy arcon köpi a menstruációs tabut, de egyenesen gyerekek kezébe adja: tessék, nézd meg, fogd meg, ilyen izgalmas és érdekes ez az egész. A játékot megalkotó dizájnerek, Daniela Gilsanz és Ryan Murphy vagány, minimalista stílust választottak a játékhoz, ami egyébként megtanítja a gyerekeket a menstruációs ciklus működéséről és olyan praktikus dolgokra is, mint például a betét vagy tampon használata.

Menstruációs társasjáték született az előítéletek ellen

De ami a legfontosabb – az alkotók számára is –, hogy a gyerekek úgy szocializálódjanak, hogy komfortosan kimondhassák a “menstruáció”, “tampon” vagy “petefészek” szavakat, hiszen a nyelvi gátak leküzdésével a hozzáállásuk is sokkal szabadabb lehet. A társasjáték 9 és 11 év közötti gyerekeknek készült és Glisanz és Murphy remélik, hogy fiúk és lányok egyaránt szívesen játszanak majd vele.

HuffingtonPost

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top