Egészség

Mesében üzen a polgármester a nőknek, hogy járjanak szűrésre

A Mályvavirág Alapítvány országszerte programokat szervez a XI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából. Ez így eddig egy száraz sajtóhír volna, ám a lébényi polgármester igazán feldobta a készülődést! A  Győr-Moson-Sopron megyei városka elöljárója, Kovács Gábor mesét írt a megelőzés fontosságáról. Íme, a történet, amellyel a polgármester nemcsak nőknek, de férfiaknak is üzen.

 A mályvavirág és a méhecske

Ezt a meseszerű felvilágosítást bizonyára még ma is minden gyermek hallhatja. Ez így is van jól. Akkor még minden olyan szép, olyan ártatlan.… és akkor rászáll egy méhecske az illatos virág bibéjére, és a lábacskájára ragadt virágporral beporozza azt. Így lesz a kisgyermek is, érted, kisfiam?

A szülők, bölcsnek tartva magukat, úgy sosem adják elő e kis történetet, hogy sok, sajnos egyre több olyan virág van, amelyiknek eltávolítják a bibéjét, mert egy csúnya betegség támadta meg. Azt meg pláne nem mesélik hozzá, hogy ha a virágot évente megnézné az erre avatott kertész, akkor a megbetegedett virágok is viríthatnának tovább, sőt, akár magot is foghatnának: van ellenszere az átkozott “bibekórnak“, csak időben észre kell venni, hogy valami nem stimmel…

Na, akkor ezt most játsszuk le!

Mondjuk, éppen itt tartunk a mesében. A szereplők: apa, anya és tízéves forma gyermekük – aki azonnal közbekérdez: “de miért nem nézi meg a kertész?”

Tudod – mondja az apuka –, a fiatal, éppen felpattanó szirmú, bódító illatú virágok azt hiszik, hogy sosem hervadnak el, sosem lesznek betegek; ők biztos nem. Esetleg egy másik virág, az lehet. (Ekkor az apuka, csak úgy magában, ezt mondja: nem véletlenül hívják őket ebben a korukban bimbónak…)

Nem mutatják meg magukat a kertésznek – tudod, kisfiam, ez ilyen egyszerű – mondja az anyuka. Vagy csak későn, amikor már kés is kell a mester kezébe, meg mindenféle vegyszer. (Ekkor az anyuka, csak úgy magában, ezt gondolja: Milyen durva! A ’későn’ szóban benne rejtőzik a ’kés’…)

Tudod, kisfiam – mondja az apa –, az emberek között a legszebb virágok az anyukák, és persze a lányok. A kislányok, a nagylányok, a fiatalasszonyok, a csajok, a hölgyek, a kisasszonyok, a menyecskék, a kishölgyek… és mindenféle hölgyemények.

 

A fotó Balogh Alex Mályva Tükör című kiállításának része
A fotó Balogh Alex Mályva Tükör című kiállításának része

A mi kertészünket úgy nevezik, hogy nőgyógyász – toldja meg az anya.

Apa, ha én nagy leszek, szólni fogok a feleségemnek. Te szóltál a tiedének, hogy nézze meg ez a… ez a nőkertész? (Az anya közben csendben somolyog.)

Nőgyógyász. (khm, khm…) Tudod, kisfiam, az én feleségem a te anyukád.

Igen?! Akkor meg főleg! Ígérd meg, hogy legközelebb elmész az anyával a nődoktorhoz! Meg kell nézetni az anya virágát. Ígérd meg, apa!

Jó, megígérem. De te is ígérd meg, ha majd felnőtt leszel, nem felejted szavad, és elmeséled ezt a történetet a te feleségednek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top