nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Lemerült vagy fáradékony? Irány a szauna! (X)

Lemerült vagy fáradékony? Irány a szauna! (X)

Bár a nappalok már hosszabbak, sajnos a tél még nem ért véget. Immunrendszerünk is egyre gyengébb, és nem mindig csattanunk ki a jókedvtől, de elkeseredésre semmi okunk. Hogy mi a megoldás? Irány a szauna! A budapesti Lukács fürdő minden második pénteken különleges szaunaprogramokat is kínál a szaunázás szerelmeseinek.
hirdetés
f Ajánlom


A szaunázás egyre elterjedtebb szokás nálunk is, nemcsak a szaunák őshazájában, a skandináv országokban, illetve a mediterrán országokban, ahol a gőzfürdők voltak inkább jellemzőek. Különösen télen látogatják többen a termálfürdők szaunázórészlegeit, hiszen ilyenkor kezd legyengülni az immunrendszerünk, és ezt kihasználva menetrendszerűen érkezik az influenza vagy valami hozzá hasonló kór. Ha nem is vagyunk fizikailag betegek, a rövidebb nappaloktól, a korai sötéttől akkor is stresszesebbek vagyunk, gyakoribbak az összezördülések a családban, a munkahelyen. Nemcsak szó szerint, hanem átvitt értelemben is sötét időszak ez.


Még nem tudjuk pontosan, hogy mi a tényleges magyarázat arra, hogy a szaunázás megvéd a fertőző betegségektől, de statisztikai módszerekkel végzett kutatások bizonyítják, hogy a rendszeresen szaunázók valóban kisebb eséllyel betegszenek meg a hideg időszakban. Szaunázás során (újra) felmelegszik a testünk külső része, élénkül a vérkeringés és a nyirokkeringés, javul az anyagcsere, a sejtek éltető oxigénhez és tápanyaghoz jutnak, valamint megszabadulhatnak a káros salakanyagoktól. A meleg szauna után a rövid megmerítkezés a hideg fürdőben tovább fokozza az immunerősítő hatást. A rendszeresen szaunázók vérnyomása és pulzusa stabilabb, jobban alszanak, és jobb az állóképességük, hiszen a szauna egy terhelés, de jótékony terhelés a szervezetünk számára.


A Lukács fürdőben minden második pénteken éjszakai fürdőzésre kerül sor, melynek során négy alkalommal szaunaprogramokon is részt vehetünk. A szaunaprogram során a szaunamester fokozatosan hevíti fel a kabint az aromás ráöntésekkel, ezzel garantálva a vendégek akklimatizálódását. Igyekszik személyre szabott ventilációt biztosítani, a vendégek körül szaunazászlója és törölközője segítségével kavarja a forró levegőt. Ezenkívül a szaunamester igyekszik minden, a szaunázást érintő kérdés megválaszolására. Egy-egy program időtartama maximum 12-15 perc. Minden egyes programnak megvan a maga külön varázsa. Igazi társas programok ezek, függetlenül attól, hogy társaságban vagy egyedül érkeztünk. A programokhoz gyümölcsöt, teát, limonádét és ásványvizet is kínálnak.


További információ: www.lukacsfurdo.hu

Megosztás Facebookon