Egészség

A lélek is kezelésre szorul – így adhatsz lelki támaszt rákbetegeknek

A rákos megbetegedés nemcsak a test problémája, hanem a léleké is, hiszen ez az állapot súlyos szorongással, félelmekkel és kétségekkel jár együtt. Szinte kivédhetetlen, hogy egy daganatos betegség rombolja a mentális egészséget is, és ezt ugyanolyan komolyan kell gyógyítani, mint magát a tumort: kimutatták ugyanis, hogy megfelelő lelki támogatás és pszichológiai kezelés mellett akár 20-30 százalékkal is javíthatók a rákbetegek gyógyulási esélyei.

 

A gyógyulásba vetett hit gyakran legalább annyit nyom a latban a betegeknél, mint azok a modern okosgyógyszerek, amik manapság már egyre nagyobb hatékonysággal segítenek a rákbetegeken is. Sőt, sokszor az az egyik legfontosabb tanács, amit az orvos a terápia mellé adhat, hogy biztatja a páciensét: ne adja fel a küzdelmet lélekben. A lélek állandósuló feszültsége, a levertség és a hitehagyott állapot ugyanis nagyon sok energiát von el a betegtől, és ez elősegíti a testi tünetek erősödését is. Viszont a pszichés kiegyensúlyozottság és az a tudat, hogy a beteg nincs egyedül a harcában, olyan erőket képes mozgósítani, amelyek fokozzák a gyógyszerek hatékonyságát, és javítják a beteg állapotát.

A lélek is kezelésre szorul – így adhatsz lelki támaszt rákbetegeknek

A betegség mindenkinek meggyötri a lelkét

Számos esetben csodálkoztak már rá az orvosok arra, hogy milyen hatásosan csökkenti a beteg fájdalmait pusztán az, ha megfelelő lelki támaszt kap akár a hozzátartozóitól, akár egy pszichológus szakembertől. Sőt gyakran nemcsak a fájdalmak elviselését teszi könnyebbé a lelki támogatás, hanem a test gyógyulását is felgyorsítja. Erre a segítségre minden betegnek szüksége van a gyógyszeres kezelés mellett, hiszen szinte kivétel nélkül átesnek a rákbetegségekkel együtt járó úgynevezett distressz állapoton, amikor a betegség miatt a negatív érzelmek széles skálája jelenik meg felváltva vagy akár egyszerre is.

Így segíthetsz

A kívülálló számára a distressz ingerlékenységben, memóriazavarokban, döntésképtelenségben és koncentrációs zavarokban mutatkozik meg, és a beteg rendszerint álmatlansággal, hányingerrel, étvágytalansággal is küzd, valamint gyakran panaszkodik arra, hogy a fájdalmai erősödnek. Ezen a stádiumon gyakorlatilag mindenkinek át kell esnie, de azt már nem szabad hagyni, hogy benne is ragadjon – hosszú távon ugyanis az állandósult distressz kifejezetten rontja a gyógyulási esélyeket.

De mit tehet azért egy rákos beteg hozzátartozója, hogy segítsen kikeveredni ebből a rossz lelki állapotból? A legokosabb, ha szakemberhez fordul, és először az ő tanácsát kéri ki. Ugyanis a tapasztalatlanság miatt sokszor még a jó szándékú tettek is csak rontanak a helyzeten, és elég egy meggondolatlan szó vagy gesztus, hogy visszalökje a beteget a distressz állapotába. Gyakran előfordul, hogy maga a segítő partner is a szorongások fogságába esik – ilyenkor a legfontosabb, hogy tudatosítsa magában, hogy ez csupán egy tünet, egy elkerülhetetlen velejárója annak a helyzetnek, amibe a betegség miatt kerültek, de semmiképpen nem végérvényes és megváltozhatatlan állapot – és egyáltalán nem az a helyzet, amit önállóan kell megoldaniuk. Ha tehát igazán segíteni akarunk, menjünk el egy pszichológushoz, és kérjük ki az ő tanácsait arra nézve, hogy mik legyenek a distressz oldásához az első lépések. Nem szabad ezt halogatni, mert a distressz elmélyülhet és állandósulhat, ez pedig a gyógyulás esélyeit rontja.

A lélek is kezelésre szorul – így adhatsz lelki támaszt rákbetegeknek

Megértés és szeretet kell csupán

A szakemberek rendszerint speciális lelki gyakorlatokat ajánlanak a betegnek, amikkel egyedül is oldhatja a benne lévő feszültséget. Ez lehet önhipnózis, meditáció vagy akár a fantáziát segítségül hívó technikák, amiket önállóan vagy kis csoportokban, tréningek alkalmával néhány hét alatt elsajátíthat a beteg.

A segítő, támogató társak és családtagok számára pedig a legjobb módszer, ha teljes nyitottsággal,elfogadással és pozitív bizakodással állnak a beteghez, de úgy, hogy közben nem esnek át a ló túloldalára sem: nem használ ugyanis, ha állandóan biztatják, nógatják és korszakalkotó jó tanácsokkal látják el a beteget. Ehelyett a legtöbb betegnek inkább csak megértő figyelmességre van szüksége, valakire, aki meghallgatja, aki kritika nélkül elfogadja, és szereti továbbra is attól függetlenül, hogy milyen testi és lelki állapotban van.

Még több egészségről szóló cikk az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top