Egészség

Tudatos felkészülés a változó korra – így kezeld a testi, lelki tüneteket

Vannak nők, akik tudatosan készítik fel a testüket a változókor kihívásaira. Azt azonban, hogy változás miként hat a lelki folyamatokra, nem lehet előre kiszámítani. Míg az enyhébb és középsúlyos testi tünetek akár életmódváltással és természetes készítményekkel is csökkenthetőek, addig a lelki problémákra csak akkor lehet célravezető választ adni, ha tudatos lépéseket tesznek önmagukért a klimax nehézségeivel szembesülő nők.

Minden nőt más élethelyzetben talál a klimax. Az, hogy ki mennyire elégedett az eddigi életével, hozzájárulhat ahhoz, hogy hogyan kezeli az idő múlását és a tényt, hogy már nem fogamzóképes. A helyzetből adódó önértékelési problémák mellett sok esetben a hangulati ingadozások is megnehezítik a mindennapokat. Ezek az ingadozások, valamint az ilyenkor gyakori ingerlékenység, a váratlan reakciók a nők környezetében élőkre is hatással van. Alvászavar ugyancsak előfordul a klimax idején, tovább nehezítve az amúgy sem könnyű változást.

Amikor a depresszió is csak tünet - van megoldás, ha felismered az okot

A változókorban lévő nőknek fel kell ismerniük, hogy a tüneteik köthetőek-e a menopauzához. Amennyiben igen, fontos, hogy átlássák a testükben zajló folyamatokat, és mindent megtegyenek a jobb közérzetért. A család támogatása is sokat segít a változókorban lévőknek abban, hogy a nehézségeken túljussanak. Az őszinte beszélgetések után a klimaxot átélők környezetében lévők is jobban alkalmazkodnak majd a helyzethez, és az emberi kapcsolatok is javulhatnak. A pozitív légkör kialakítása az egyik alappillére a tünetek mérséklésének.

Új hobbi és sok mozgás

A változókor a testi eredetű tünetek mellett lelki problémákat, akár depressziót is magával hozhat. Azok a nők, akit nem tragédiaként élik meg az átalakulást, hanem új életszakaszként tekintenek rá, nyugodtabban viselik a klimaxot, és könnyebben dolgozzák fel ezt az időszakot. Sokan közülük tudatosan új hobbit választanak, gyakran mozognak, és sokat vannak a természetben. A menopauzát övező lelki tünetek enyhítésére gyógynövények is segítségül hívhatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top