Egészség
Szponzorált tartalom

Kiújuló intimfertőzések: tehetsz ellenük

Nemcsak a gyógyításra kell hangsúlyt fektetni, hanem érdemes a hüvely flórájának visszaalakításában is segíteni. Elmondjuk, hogyan.   

A statisztikák szerint a legtöbb nőnek legalább egyszer már voltak olyan hüvelyi fertőzéssel kapcsolatos panaszai, amelyekkel szakorvoshoz fordult: ötből négynek legalábbis biztosan. Ráadásul sajnos az esetek jelentős részében visszatérő gondokról beszélhetünk, hiszen a fertőzések kiújulnak. Számtalan oka lehet annak, hogy a hüvelyflóra egyensúlya felborul, ám azokat viseli meg legjobban az a folyamat, akik nem tudnak szabadulni a betegségektől. Ha ugyanis kevés tejsavbaktérium van jelen a hüvelyben, és teret nyernek a káros baktériumok, vagy a gombák szaporodnak el, olyan kellemetlen tünetek jelentkeznek, amelyeket feltétlenül kezelni kell. Emellett érdemes a megelőzésre is nagy figyelmet fordítani.

A hüvelyflóra felborulásának oka lehet:

  • gyógyszerek, antibiotikumok használata,
  • szexuális együttlét,
  • műszálas alsónemű viselése,
  • uszoda-, szaunalátogatás,
  • túlzott tisztálkodás,
  • hormonhiány,
  • fogamzásgátlók szedése,
  • sok stressz,
  • hüvelyi eszközök használata.

 

Mivel a hüvelyfertőzések krónikus gyulladáshoz is vezethetnek, nem szabad félvállról venni a problémát. Az öndiagnózis hasznos és fontos dolog, ám azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a félrekezelt, komoly fertőzések olyan visszatérő gyulladásokat is kiválthatnak, amelyek hosszú távon keseríthetik meg a mindennapokat. A hüvelyi folyás színe, állaga és szaga például sok információt elárul a betegség fajtájáról, ám a végső diagnózist és a kezelés módját a szakembereknek kell meghatározni. Ha a fertőzések gyakran visszatérnek, akár havonta, kéthavonta jelentkeznek, erről tájékoztatni kell a nőgyógyászt. A gyógyszeres kezelés mellett több óvintézkedést is meg kell tenni annak érdekében, hogy valóban megszűnjön a betegség. Számos esetben, elsősorban bakteriális és gombás eredetű gyulladásoknál a partner gyógyítását is el kell kezdeni, hiszen ő bármikor visszafertőzhet. Persze a szexmentesség ettől még érvényes a kezelés időszakára.

A másik nagyon fontos dolog, amivel hosszú távon megalapozhatjuk a hüvely természetes védekezőképességét, az a jól kiválasztott hüvelytabletta. Ugyanis sokan ott rontják el, hogy a kórokozóktól megszabadulva arra már nem gondolnak, hogy a legyengült szervnek segítsenek mihamarabb visszanyerni a természetes közegét. A hüvelyben lévő tejsavbaktériumok felelősek ugyanis az önvédelemért és az öntisztulásért, a hüvelytablettákkal pedig ezeket a jó baktériumokat tudjuk pótolni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top