Egészség
Szponzorált tartalom

Kellemetlen intim tünetek: a változókor és a hüvelyszárazság

Hüvelyszárazság bármely életkorban kialakulhat, de a klimax idején minden harmadik nőt érinti. Sokan titkolják, nem fordulnak szakemberhez, nem is olvasnak utána, pedig ma már számtalan megoldás létezik.

„43 éves voltam, amikor elkezdtem érezni a premenopauzára jellemző tüneteket. ‘Nincs ez túl korán?’ – gondoltam. Pedig az ember tudja, hogy előbb-utóbb elindul ez a folyamat. Arra azonban nem voltam felkészülve, mennyire megváltozik a testem. A legzavaróbb a hüvelyszárazság volt, ami miatt sokkal érzékenyebbé váltam. Szeretkezéskor nem tudtam magamra figyelni az először csak kellemetlen, a későbbiekben már egyenesen fájdalmassá váló érzés miatt” – meséli Zsóka, akinek végül a nőgyógyásza segített.

A szakember elmagyarázta neki, hogy a hüvelyszárazság a változókor mellett a szülés után (szoptatás alatt), valamint endometriózis jelenlétekor is kialakulhat. A leggyakoribb oka a szervezet ösztrogénszintjének csökkenése. Ha csökken az ösztrogén, az intim területek nyálkahártyája sorvadásnak indul, nem termelődik annyi hüvelyváladék, amely kényelmes például az együttlétek során. Emiatt minden alkalommal, amikor együtt vagyunk a párunkkal, parányi hámsérülések keletkezhetnek a hüvely falán, amelyektől érzékenyebb lesz a hüvely és a fertőzések is gyakrabban előfordulhatnak.

Melyek a hüvelyszárazság tünetei?

Zsóka egyike volt azoknak a nőknek, akik nem is tudták, hogy a hüvelyváladék csökkenésének tüneteit nem csak a szexuális együttlétek során érzékeljük. Utalhat hüvelyszárazságra a gyakori húgyúti fertőzés, a hüvely falának égő, viszkető érzése, a vizelés során tapasztalt égető érzés, az állandó vizelési inger vagy az inkontinencia is.

Hogyan kezeljük a hüvelyszárazságot?

A változókori hüvelyszárazság nem érint mindenkit: általában minden harmadik nő szenved a tünetektől, de azok erőssége egyénenként teljesen eltérő lehet. Zsóka először azt hitte, valamiféle gyógyszeres kezelést kap azonnal, de az orvosa megnyugtatta: erről egyelőre szó sincs. Sokaknál ugyanis már az is beválik, ha rendszeresebben élnek szexuális életet. Ilyenkor ugyanis javul a hüvely szöveteinek vérellátása, amely késlelteti, de akár meg is akadályozhatja a hüvelyszárazság kialakulását. Az aktus megkönnyítéséhez azonban Zsókának már érdemes valamilyen hüvelyi hidratáló készítményt használnia.

Akinél komolyabb hüvelyszárazságot állapítanak meg, az számíthat rá, hogy az ösztrogénszintet lokálisan alkalmazott vagy szájon át szedett hormontartalmú gyógyszeres kezeléssel emelik majd. Ennek szükségességéről természetesen nőgyógyász dönt, hiszen a kezelésnek az előnyei mellett, annak lehetséges kockázatát is mérlegelni kell.

huvelyszarazsag, valtozokor

A legújabb módszer a lézeres kezelés, melynek során a hüvelyfal szöveteinek kollagéntermelését serkentik. A kollagéntermelés miatt a hüvely fala gyorsabban regenerálódik, kellően megvastagszik, mi pedig újra élvezhetjük az együttléteket.

„Őszintén: nem gondoltam volna, hogy a rendszeres együttlét egy kis rásegítéssel csodákra képes. Egyszerűen elkeserítőnek tartom, hogy a hüvelyszárazsággal küzdő nők többsége valószínűleg nem is sejti, hogy ilyen egyszerű módszerekkel áthidalható ez a nehéz időszak” – mondja Zsóka, aki ma már azon dolgozik, hogy minél több sorstársának nyújtson segítséget a változókorban.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top