nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Kopaszon is vonzón

Kopaszon is vonzón

A kopaszság nem feltétlenül egyenlő a komoly betegséggel vagy az extravaganciával. Létezik más magyarázat is...
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Június végéig látható a kaTARzis Kiállítás a budapesti Mozsár Kávézóban (1065 Budapest, Mozsár u. 2.), majd Pécsett, a Széchenyi tér 2.-ben. Nyolc nő, nyolc élet mutatkozik be nekünk – pőrén, kopaszon. Mindannyian a foltos hajhullás nevű betegségben szenvednek – pontosabban… a képek arról szólnak, hogy bár nehéz volt az út, ma már nem szenvednek tőle, inkább megmutatják, mennyire, milyen sokféleképpen nőiesek ők.

5 Fotó megtekintése

Haj nélkül is vonzón

Zsuzsának hatéves kora óta hullik a haja. Immár öt éve a foltos hajhullás nevű autoimmun betegség teljes haj- és szőrzetvesztés állapotában szenved. Első parókáját huszonhat évesen vásárolta. Sok időbe telt megbarátkoznia külsejével, de mára elfogadta önmagát, és különlegességként tud állapotára tekinteni. A kiállítást szívügyének tekinti, mert szeretné, ha a képekről sugárzó szépség és bátorság a sorstársainak is erőt adna.
Még több +
Zitának hároméves kora óta hullik a haja, öt éve hord parókát. Önmaga elfogadása még hosszú út, de sokat segít férje és fia hatalmas szeretete. A kiállítást a jelenlegi és a leendő sorstársakért vállalta, hogy senki ne érezze magát egyedül ezzel a betegséggel.
Még több +
Kingánál hatéves korában jelentek meg az első foltok. Számos kivizsgálás támasztja alá, hogy teljesen egészséges, ennek ellenére ma már a teljes haj- és szőrzetvesztés állapotába került. Hosszú évek kellettek ahhoz, hogy megbarátkozzon kopaszságával, de ma már bátran vállalja állapotát, és kendőben mutatja valódi önmagát. Szeretné, ha minél szélesebb körben ismertté válna a foltos hajhullás nevű betegség, és egy kopasz nő, férfi, gyermek láttán az emberek nem asszociálnának rögtön más, komolyabb betegségre.
Még több +
Margitnál tinédzserkorában kezdődött a betegség, hullámzó intenzitással: hol foltokban hullott a haja, hol évekre visszanőtt. Pár éve újra elvesztette hajának nagy részét, ezért az utcán kendőben mutatkozik. Sok évig nagy lelki terhet okozott neki ez az állapot, de mostanra sikerült vele békét kötnie, amiben párja és hobbija, a kutyázás is segítette. A kiállítást remek lehetőségnek tartja a szemléletformálásra: nem csak az lehet szép, amit megszoktunk.
Még több +
Editnél először gyermekkorában jelentkezett a betegség. Rövid időre teljes hajkoronáját elveszítette, majd visszanőtt hajában mindig volt 1-2 kisebb folt, ám ez az állapot nem akadályozta őt semmiben. 25 éves korában azonban összes haja és szőrzete kihullott három hónap leforgása alatt. Állapotát felvállalva él, anélkül hogy paróka vagy kendő mögé rejtené kopaszságát. Életét hajának elvesztése teljesen megváltoztatta: előtte az élet adottságait természetesnek vette, azóta viszont megtanulta értékelni, amit az élet adott neki. Családja, barátai és kollégái maximálisan támogatták, és átsegítették a kopaszságával együtt járó kellemetlen helyzeteken. Későbbi férjét is már így ismerte meg, jelenleg két szépséges kislány büszke édesanyja.
Még több +

Verbőci Patrícia (ötlet, fotó), Ugrai Judit (smink, képek, design), Tartóczki Éva (styling).

Megosztás Facebookon