Egészség

Ízületi problémák 40 felett – segítsd a tested!

A megfelelő mennyiségű mozgás, a tápanyag-utánpótlás és az ideális testsúly hozzájárulnak az ízületi problémák megelőzéséhez.

Ugyan rettegni nem kell tőle, de sokan tisztában vannak azzal, hogy 40 éves kor felett több olyan élettani folyamat is beindul, amelyeknek elejét venni nem lehet, de a megfelelő megelőzéssel tehet az ember az általános egészségi állapotának és az állóképességének a megőrzéséért. Vannak tényezők, amelyek a test öregedését támogatják, ilyen a mozgásszegény életmód, a túlsúly és a helytelen táplálkozás is. A túlzott megterhelés is ront a helyzeten, ezért nem is lehet kérdés, a szervezet leépülését segítő összes tényezőt száműzni kell az életünkből. A kor előrehaladtával bekövetkező folyamatok lassításáért pedig mindent meg kell tennünk. A test természetes velejárója, hogy 40-50 éves kor körül lelassul az anyagcsere, ennek következtében pedig a szervezet több szempontból is átalakul. Sokan tapasztalnak ilyenkor mozgásszervi változásokat, egyszerűbben fogalmazva úgy érezzük ilyenkor, hogy nehézkesebbek a mozdulatok és nehezebben indulnak be a mozgások. Mintha be lenne rozsdásodva a térd, a csípő vagy a váll. Az esetek jelentős részében az ízületek kopása okozza a tüneteket.

Negyvenéves kor felett elkezdődik a kopás, amely az ízületek felszínén zajlik. Elsőként a teherviselő ízületek állapotán vehető észre a változás. Az elnevezés nem véletlenül ez, hiszen azokról az ízületekről van szó, amelyek a legnagyobb terhelést kapják a mozgás során. A gerinc, a térd és a csípő ízületei állandó igénybevételnek vannak kitéve, ezáltal az állapotuk is rosszabb. Míg a jól működő ízületeknél a megfelelő porcréteg megakadályozza, hogy a csontok összeérjenek, addig ízületi problémáknál, kopás esetében a porc elhasználódott, és mozgásszervi panaszokat tapasztalhatunk. A panaszok kapcsán sok esetben az egymáshoz dörzsölődő csontok gyulladása áll a háttérben.

sport

Az ízületi problémák kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszik a rendszeres mozgás, hiszen ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű ízületi nedv keletkezzen, szükség van az ízületek átmozgatására. Emellett a helyes táplálkozás és tápanyag-utánpótlás is elengedhetetlen. Amennyiben úgy érezzük, hogy az étrendünkkel nem tudjuk bevinni a kívánt tápanyagokat megfelelő mennyiségben, érdemes lehet kiegészíteni azt bizonyos étrend-kiegészítőkkel, az egészség és a megfelelő állapot megőrzésének érdekében. Az ideális testsúly elérése is hozzásegít az ízületek kíméléséhez.

Az egészséges csontokhoz kalciumra van szükségünk, ehhez megfelelő mennyiségű D-vitamin is kell, ami segíti a felszívódást és a vérbe jutást. Ugyancsak ez a vitamin segíti a foszfor normál felszívódását és hasznosulását, nélküle a folyamat nem lesz hatékony. A normál csontozat fenntartásához a testnek szüksége van cinkre, foszforra, kalciumra, mangánra, magnéziumra és K-vitaminra is. 50 év felett a C-vitamin-pótlás is fontos, az járul hozzá a kollagén képződéséhez, ezáltal pedig a porcok és csontok normál működéséhez és fenntartásához. Ásványi anyagok közül a mangán és a réz fontos a kötőszövetek egészségéhez. A magnézium a kalciummal karöltve alapozza meg a megfelelő izomműködést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top