Egészség
Szponzorált tartalom

Inkontinencia – ne szégyelld!

Az inkontinenciában szenvedők nem tudják visszatartani a vizeletüket, és úgy ürül vizelet a szervezetükből, hogy ők azt nem akarják. Ahogyan több kellemetlen betegség esetében, az inkontinenciában szenvedőknél is gyakori, hogy nem szívesen beszélnek a problémáikról, és a szakemberek segítségét is csak akkor kérik, ha úgy érzik, hogy vállalhatatlan az állapotuk. Fontos, hogy mindenképpen forduljanak orvoshoz azok, akik tapasztalják a tüneteket, ugyanis sok esetben az inkontinencia oka megszüntethető, vagy a kellemetlen tünetek csökkenthetőek.

Az inkontinenciának különböző súlyosságú fokozatai vannak, a távozó vizelet mennyisége az egyetlen csepptől a jelentős mennyiségig terjedhet. Nem tekinthető súlyos inkontinenciának, ha például tüsszentés hatására egy csepp távozik, ha viszont a hirtelen jelentkező inger kapcsán már nem jut el az ember a mosdóig, súlyos inkontinenciáról beszélünk. Idősebb korban gyakrabban jön elő a betegség, és elsősorban a nőket érinti.

Sokat segítene az inkontinencia társadalmi megítélésén, ha a betegek nem tabuként kezelnék az állapotukat, hanem tisztában lennének azzal, hogy ez is egy olyan betegség, amivel mihamarabb szakemberhez kell fordulni. Mivel semmi szégyellnivaló nincs az állapoton, és fontos, hogy hamar megérkezzen az orvosi segítség, jó, ha a betegek környezetében élők is arra ösztönzik az inkontinenciában szenvedőket, hogy forduljanak szakemberhez. Az állapot valójában nem egy konkrét megbetegedés, hanem egy tünet, amit több elváltozás is kiválthat. Az egészen egyszerű okoktól kezdve a komoly betegségekig számos összetevője lehet a vizelettartási problémáknak, ezért is elengedhetetlen, hogy szakértők kezei közé kerüljenek az érintettek.

hólyaghurut hólyag

Mivel az inkontinencia alapvetően rontja az életminőséget, és az önbizalmat is rombolja – ezáltal pedig a társas kapcsolatokat –, fontos, hogy mindent megtegyünk azért, hogy csökkentsük vagy kevésbé súlyos betegségek esetében megszüntessük a vizelettartási nehézségeket. Az inkontinencia sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek orvosolhatóak. Enyhébb esetekben segíthet az intimtorna, a lézeres inkontinenciakezelés pedig az enyhe és közepes vizelettartási zavar hatékony gyógymódja.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top