Egészség

Ezt jó, ha tudod a saját bélflórádról

Nyáron megváltozik az étrendünk, és általában hosszabb-rövidebb ideig az életvitelünk is például egy nyaralás során. Biztos te is észrevetted, hogy ilyenkor az emésztésed sem úgy működik, ahogy szokott, sőt az is megesik, hogy látszólag ok nélkül rád jön a hasmenés is. Általában a bélflóra érzékeny egyensúlya borul fel ilyenkor.

Körülbelül 4-500 különféle baktériumfaj és mikroorganizmus lakik egy átlagos felnőtt ember emésztőrendszerében, ráadásul olyan nagy tömegben, hogy a súlyuk akár 1,5-2 kilogrammot is nyomhat. Lehet, hogy ez ijesztőnek tűnik, de aggodalomra semmi ok: ez teljesen természetes, sőt szükséges ahhoz, hogy egészségesen működjön a szervezeted, és ellenálló legyél a külső környezet hatásaival szemben. 

Ezt jó, ha tudod a saját bélflórádról

 

Egyedi rendszer 

A különféle baktériumoknak és mikroorganizmusoknak azt a bonyolult és érzékeny életközösségét, amely a bélnyálkahártyán lakik, bélflórának hívják. Rendkívül fontos szerepet játszik ez a rendszer a szervezet működésében: nagy részben ez felelős az immunrendszer működéséért, hiszen megvéd számos káros baktériummal és kórokozóval szemben, megakadályozza különféle mérgek és allergén anyagok felszívódását, sőt még vitamint is termel, és emellett természetesen részt vesz az emésztési folyamatokban is.

A bélflóránk egyedi, “személyre szabott”, és csak a születésünk pillanatától kezd fokozatosan kialakulni attól függően, hogy milyen környezeti hatások érnek minket. Az anyaméhben élő magzat bélnyálkahártyája ugyanis még teljesen steril, és először csak a szülőcsatornában, majd az anyatejben és a szoptatás, táplálás során találkoznak a babák olyan baktériumokkal és mikroorganizmusokkal, amelyek elkezdik kialakítani az emésztőrendszerük “lakóközösségét”. Ez a folyamat – amely nagyjából kétéves korra fejeződik be – gyakorlatilag az immunrendszer kialakulását is jelenti. A kialakult bélflóra azonban egyáltalán nem egy stabil, végleges rendszer, hanem nagyon is dinamikusan változik: reagál a szervezetet érő külső és belső hatásokra, és igyekszik fenntartani az egészséges egyensúlyt a bélrendszerben tanyázó káros és hasznos baktériumok arányában. Ez néha nem sikerül, aminek egyik látványos jele lehet például a hasmenés, de megmutatkozhat ez a bőrünk és hajunk állapotán, a keringésünkön, sőt még a kedélyállapotunkon is. 

Egy nyaralás is kibillentheti az egyensúlyt 

De mi okozhatja a bélflóra egyensúlyának megbomlását? Számos dolog lehet ilyen a lelki terhektől és a környezetből érkező stresszhatásoktól az egyoldalú, egészségtelen táplálkozáson át az éjszakázásig. Az antibiotikumok szinte kivétel nélkül mindenkinek felborítják kisebb-nagyobb mértékben a bélflóráját, és akár hetekig is tarthat, amíg helyreáll, hiszen válogatás nélkül ölik meg a szervezetben található káros és hasznos baktériumfajokat. Árt a bélflórának az alkohol éppúgy, mint a klóros víz, a dohányzás, a vitaminhiány vagy a mozgásszegény életmód, és kedvezőtlen rá nézve a túlzott fehérje- és finomítottszénhidrát-bevitel is. Sok embernek arra is érzékenyen reagál a bélflórája, ha az illető új környezetbe kerül, és egy kicsit megváltozik a napirendje, vagy egyszerűen csak szokatlan ételekkel találkozik egy nyaralás során. Ilyen esetekben a regenerációt lerövidítheti a probiotikumszedés, sőt megelőzésként is ajánlják a szakértők azoknak, aki hosszabb útra indulnak, és tudják magukról, hogy ilyen helyzetekre érzékenyen, például hasmenéssel reagál a szervezetük.  Hasmenés esetén hatékony segítséget nyújthatnak a magas csíraszámú, gyógyszer minőségű készítmények. Ezek között olyan is van, amely színtelen, szagtalan és íztelen – ez különösen a gyerekeknek ideális, mert nincs benne semmilyen olyan zavaró érzékszervi elem, ami miatt a beszedését elutasíthatná a gyermek. Márpedig ez neki is és a szülőknek is megkönnyíti a hasmenés egyébként cseppet sem kellemes időszakát, és le is rövidíti a gyógyulást, ha a kicsik már idejében, a tünetek megjelenésekor ellenkezés nélkül elkezdhetik a probiotikumkúrát.

 

Olvass még az immunrendszerről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top