Egészség

Harc a melanoma ellen – itt tart az orvostudomány a betegség gyógyításában

Az elmúlt évtizedben másfélszeresére nőtt a melanomás betegek száma, ami kifejezetten ijesztő tendencia, hiszen ez a betegség igen gyors lefolyású és veszélyes. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor az orvostudomány is "felpörgött", és mára rendelkezésére áll már több olyan innovatív terápia is a sebészeti eljárások mellett, amelyekkel a korábbiaknál jóval hatékonyabban kezelhető a melanoma. A legújabb kutatások és felfedezések pedig azzal biztatnak, hogy új típusú immunterápián alapuló okosgyógyszerekkel már az előrehaladottabb állapotú páciensek is sikerrel lesznek kezelhetők.

 

Amennyiben időben, kezdeti stádiumában sikerül felfedezni az anyagjegyek kóros elváltozását (az esetek túlnyomó többségében ugyanis ezekből alakulnak ki a daganatos szövetek), egy gyors sebészi beavatkozással, az anyajegy eltávolításával 100 százalékos hatékonysággal – és sok esetben véglegesen – gyógyítható a melanoma. A betegek számára eddig ez jelentette a melanomával szemben az első számú reményt, illetve az, hogy ez a daganatos elváltozás igen hamar felismerhető, mert már a korai jelei is láthatók a bőrön, az anyajegyeken. A legfőbb esélyt tehát a gyors diagnózis és az orvosi beavatkozás jelentette eddig, amihez elengedhetetlen, hogy sűrűn, évente legalább egyszer – kivizsgáltassuk magunkat bőrgyógyásszal.

Harc a melanóma ellen – itt tart az orvostudomány a betegség gyógyításában

Itt tart most az orvostudomány

Mivel a melanoma látványosan elterjedt az elmúlt évtizedekben, és emellett igen gyors lefolyású és veszélyes daganattípus, ezért a gyógyítására alkalmas terápiák utáni kutatások is felgyorsultak. Számos biztató eredmény született, sőt bevezetésre is kerültek olyan innovatív okosgyógyszerek, amelyek alkalmazása a korábbi lehetőségekhez képes jóval több esélyt ad a gyógyulásra már az előrehaladott stádiumokban is. Ezen kívül kísérletek folynak páciens saját tumorsejtjeiből készített vakcinákkal is, és új, kemoterápiás eljárások, illetve sebészeti technikák is fejlesztés alatt állnak. A végtagokon kifejlődött melanomák esetében próbálták ki például az elszigetelt, nagy dózisú kemoterápiát, amely során a páciensek érintett végtagjainak vérkeringését átmenetileg elszigetelték a test többi részének keringésétől, így nagy mennyiségű kemoterápiás szerrel kezelhették a daganatot, mert annak káros hatása nem terjedt ki a teljes szervezetre.

Az immunonkológiáé a jövő

A kutatók egy másik lehetőséghez is nagy reményeket fűznek – ez pedig az immunonkológia, amely egy új megközelítésmódban keresi a daganatos betegségek gyógyítási lehetőségeit. Jó hír, hogy a melanoma esetében kifejezetten ígéretes eredmények születtek ezen a területen, amire alapozva már a közeli jövőben is megjelenhetnek új okosgyógyszerek. Az immunonkológia arra a felismerésre épít, hogy a szervezet védelmi rendszere alapesetben önmaga is képes elbánni a rákos sejtekkel, de ezek a daganatos sejtek képesek arra is, hogy elrejtőzzenek az immunrendszer elől. Ez utóbbi esetben a rákos sejtek egy különleges mechanizmussal gátolják, hogy működésbe lépjen ellenük a szervezet immunrendszere, és így akadály nélkül elszaporodhatnak, és kialakulhat a rákos megbetegedés. Az immunterápia célja, hogy fokozza a védelmi rendszer úgynevezett T-sejtjeinek aktivitását és azt a képességét, amivel el tudják pusztítani a burjánzó daganatos sejteket.

Harc a melanóma ellen – itt tart az orvostudomány a betegség gyógyításában

Ez a megközelítés gyökeresen eltér az eddigi rákkezelési módszerektől, amelyek lényege a beteg sejtek elpusztítása volt – például sugárkezeléssel vagy kemoterápiával –, míg az immunonkológia magát a védelmi rendszert erősíti meg, és készíti fel arra, hogy a szervezet a maga természetes módján bánjon el a daganattal. Jelenleg a kezeléseknek csak alig 3 százalékát teszi ki ez az eljárás, és csak azok a páciensek kapják, akiket az onkológiai centrumoknál alkalmasnak találtak arra, hogy részt vegyenek immunonkológiai gyógyszervizsgálatban. A kutatók véleménye szerint az előttünk álló évtizedben azonban már a betegek kétharmadát így gyógyítják majd, és ezzel háttérbe szorulhatnak a szervezet számára igen megterhelő sugár- és kemoterápiás módszerek.

Még több cikk a bőr egészségéért az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top