Egészség

Folyadékbevitel gyerekkorban: mennyit és mit igyon a gyerek?

A napi folyadékbevitel minden életkorban kardinális kérdés, ahogy a felnőtteknél, úgy a gyerekeknél is komoly problémát okoz, ha nem jut elegendő folyadék a szervezetükbe. De mennyi az elég? Mit és mennyit igyon a gyerek? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ!

Folyadékbevitel kisgyermekkorban

A csecsemők és a gyermekek testének víztartalma jelentősen magasabb, így érzékenyebbek a kiszáradás szempontjából. Számukra a folyadékbevitel nemcsak az elveszített víz pótlása miatt fontos, hanem a növekedés vízigényének kielégítésére is.

Gyerekek figyelme ráadásul könnyen elterelődik a szomjúságról. A kiszáradás veszélyét tovább növeli az esetükben nagyon gyakran fellépő vírusos, illetve bakteriális fertőzésekhez, táplálékintoleranciához társuló hasmenés vagy hányás.

Fontos! Az enyhe-közepes kiszáradás még otthoni körülmények között, általában a megszokott étrend és szájon át történő folyadékpótlás (50 ml/testtömeg kg) mellett kezelhető. Az ennél súlyosabb mértékű kiszáradás azonban már kórházi ellátást igényel.

Folyadékbevitel gyerekkorban: mennyit és mit igyon a gyerek?

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által a 0–8 éves gyermekek számára megállapított vízbeviteli referenciaértékek :

  • Csecsemő, 0–6 hónapos: 680 ml/nap vagy 100–190 ml/kg/nap
  • Csecsemő, 6–12 hónapos: 800–1000 ml/nap
  • Gyermek, 1–2 éves: 1100–1200 ml/nap
  • Gyermek, 2–3 éves: 1300 ml/nap
  • Gyermek, 4–8 éves: 1600 ml/nap

A hat hónapnál fiatalabb, kizárólag anyatejjel táplált csecsemők folyadékigényét a szoptatás önmagában fedezi, így esetükben általában még nagy melegben sincs szükség arra, hogy vizet is kapjanak. A tápszerrel táplált, 6 hónapnál kisebb babák és a 6–12 hónapos csecsemők esetében szükséges lehet a tápszer, illetve az egyéb táplálék kiegészítése vízzel.

A víz és a tej/tápszer mellett a nagyobb gyermekek folyadékbevitelét színesíthetik a különféle egyéb italok, például valódi gyümölcs- és gyógynövényteák, tejalapú italok, hígított gyümölcs- és zöldséglevek. Figyeljünk arra, hogy az italokat csak kis mértékben édesítsük, ahol lehetséges, például ízletes gyümölcsteák esetében, az édesítőszert teljesen hagyjuk el.

Tippek, tanácsok

  • Kínáljuk folyadékkal a gyermekeket, mielőtt elengedjük őket játszani, és rendszeresen emlékeztessük őket az ivásra.
  • Tartsunk folyamatosan készenlétben olyan innivalót, amit a gyermek szívesen elfogad.
  • Minden ital, a víz mellett a tej és tejes italok, a zöldség- és gyümölcslevek és egyéb innivalók is hozzájárulnak a gyermek vízigényének kielégítéséhez.
  • Az italok mellett számos élelmiszer víztartalma is beleszámít a vízfelvételbe.
  • Nagy víztartalmúak többek között a zöldségfélék, gyümölcsök, a levesek, raguk, pudingok, jégkrémek, mártások.

Iskoláskorú gyermekek, serdülők folyadékigénye

Iskolás és serdülőkorú gyermekeknél a folyadékbevitelnek, a kisebb gyermekekhez hasonlóan, fedeznie kell nemcsak a fellépő veszteséget, de a fejlődő szervezet vízigényét is. A jó folyadékellátottság befolyásolja az agyműködést, ugyanis optimális hidratáltság esetén az agysejtek bőségesen hozzájutnak friss, oxigénben dús vérhez. Ugyanakkor a dehidratált állapot negatívan hat a szellemi teljesítményre. Tudományos kutatások eredményei szerint enyhe mértékű kiszáradás esetén romlanak a rövid távú memória, a figyelem és a matematikai képességek. Továbbá megfigyelték az éberség és a koncentráció csökkenését, valamint a nagyobb mértékű fáradtság jelentkezését is. Ennél kisebb mértékű folyadékhiány esetén (pl. ha néhány óráig nem iszunk) nem találtak hasonló összefüggést.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által a 9–18 éves gyermekek számára megállapított vízbeviteli értékek a következők.

  • fiú, 9–13 éves 2,1 liter/nap
  • lány, 9–13 éves 1,9 liter/nap
  • serdülő fiú, 14–18 éves: 2,5 liter/nap
  • serdülő lány, 14–18 éves: 2,0 liter/nap

A folyadékfogyasztás jelentős hányadát az ivóvíz alkossa, emellett kis mennyiségben zöldség- és gyümölcslevek, turmixok, teák, tej és tejes italok is fogyaszthatók.

Tippek, tanácsok

  • Gondoskodjunk már reggel, az iskolába indulás előtt a gyermekek megfelelő folyadékbeviteléről. Egy francia és egy olasz kutatás szerint a 9–11 éves gyermekek közel kétharmada már dehidratált állapotban kezdi reggel az iskolát.
  • Legyen mindig a gyerekek keze ügyében elérhető folyadék a nap során folyamatosan.
  • Készítsünk a táskába kis üveg ásványvizet, vagy töltsünk meg egy termoszt, palackot innivalóval.
  • Az étkezéseknek különös jelentősége van a folyadékfogyasztás szempontjából is, ugyanis az evés stimulálja a szomjúságérzetet, ezáltal plusz folyadék elfogyasztására ösztönöz.
  • Továbbá egy átlagos összetételű európai étrendben a napi vízfogyasztás jelentős része, 20-30 százaléka származik az ételekből, élelmiszerekből.
  • Tanítsuk meg a gyermeket arra, hogy önállóan is meg tudja állapítani, eleget ivott-e. A vizelet mennyisége és színe megfelelő iránymutatást nyújt ehhez.

Cukros üdítőitalok: adjunk vagy sem?

“A magas cukortartalmú üdítőitalok nagy energiaértékkel rendelkeznek, viszont annál kevesebb tápértékkel. Alkalmanként adhatunk szénsavas üdítőitalokat a gyereknek, de a mindennapokban inkább a tej, tea, természetes gyümölcslé és a víz fedezze a folyadékszükségletüket” – javasolta dr. Báthori Zsuzsanna, gyerekorvos.

(Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége)

 A cikket szponzorálta a Coca‑Cola Magyarország Szolgáltató Kft.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top