Egészség

Óvd meg a gyermeked a rejtett veszélytől – így csináld

A csodás tavasz és a szikrázó napsütés nemcsak a közérzetünkre, hanem közvetlenül a testünkre is hatással van. Míg a lelkünk a napsütéssel és a kellemes idővel együtt kel életre, és töltődik fel, addig a bőrünk is megérzi a napos órák számának növekedését. A káros sugárzások miatt nem örülhetünk felhőtlenül az időjárásnak. Viszont csüggedni sem ér, hiszen számtalan olyan fényvédő közül választhatunk, amelyeknek a segítségével felhőtlenül napfürdőzhetünk.

Az ember bőre védekezik a napsugárzás káros hatásaival szemben. A szakirodalom szerint 20 percet tölthetünk úgy erős napfényben, hogy ne károsodjon a bőrünk. Ez természetesen nem igaz mindenkire, hiszen bőrtípustó és érzékenységtől függően ez az idő több vagy kevesebb is lehet. Mivel a gyerekek bőre érzékeny, nekik még nagyobb szükségük van a fényvédelemre. Nemcsak a forró nyári napokon kell megóvnunk őket, hanem a napsütéses tavaszi hónapokban is fokozottan figyelni kell rájuk. Ugyanis ha sokáig éri őket a káros sugárzás, nagyon könnyen leéghetnek.

Árnyékban is

De nemcsak a tűző napon vannak veszélyben a gyerekek, hanem az árnyékban sincsenek hosszú távon biztonságban, ha a fény visszaverődik rájuk. A fényvédő készítmények elsősorban a káros UV-B és UV-A sugárzás ellen nyújtanak védelmet. A gyerekeket legalább 30-as faktorszámú, kimondottan nekik készül naptejjel érdemes óvni. A legmagasabb, 50-es faktorszámú krémek a legérzékenyebbekre is vigyáznak, viszont esetükben meg kell nézni a naptej összetevőit is, ugyanis egyáltalán nem mindegy, mit kenünk a testükre.

Fényvédelem gyerekeknél
“Újszülött kortól figyelni kell a gyerekek bőrvédelmére. Kis csecsemőt tűző napra semmi szín alatt nem viszünk, csak fénytől védett helyen, rövid ideig levegőztetjük a babákat” – tudtuk meg Dr. Szalai Zsuzsannától, a Heim Pál Gyerekkórház Bőrgyógyászati osztályának főorvosától. A szakember elmondta: “Persze ez nem azt jelenti, hogy nem szabad sétálni vinni a kicsiket. Kismamák helyzete nem egyszerű az elsőszülöttekkel, gyakori hiba, hogy a szülők túlöltöztetik a gyerekeket. A babákat mindig jól szellőző ruhában kell sétálni vinni és ahogyan a meghűléstől, úgy a felmelegedéstől is óvni kell őket.”

 

Kell a D-vitamin

Napfény kapcsán elsődleges szempont, hogy D-vitaminra a szervezetnek szüksége van. Ez természetesen nem egyenlő azzal, hogy nem védjük a bőrünket. “Gyerekek esetében elsősorban a mechanikai fényvédelemre koncentráljunk. A legkisebbek mellett a pubertáskorú gyerekeknél is különösen fontos az elővigyázatosság. Ha náluk sok fényvédőt alkalmazunk túl nagy melegben, akkor az pattanások megjelenését segítheti elő. A tavaszi napsugárzás sokkal erősebb, magasabb a káros anyag tartalma, így már az is okozhat leégést. Én épp ezért nem tanácsolom, hogy az UV védelem emelkedő legyen, hanem egy 50 faktoros készítmény megfelelő lehet a családnak. A bőr védelmét inkább azzal tudjuk fokozni, ha sűrűbben kenjük be a testet. Ha pedig nyári időszakban a vízparton pihenünk, ott nagyobb a szórt fény és a gyerek a fürdőzések során le is moshatják a naptejet, ezért ilyen eseteken ismételten fel kell kenni.”

A megfelelő ruházat kiválasztására is meghatározó a főorvos szerint. Lehetőleg ne adjunk a gyerekekre sötét és szoros ruhákat, inkább jól szellőző, világos pamutruhát válasszunk nekik, és nagy melegben gyakran váltsuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top