Egészség

Felnőtt a lányom! – Az anyák kétségei az első menzeszkor

Manapság a lányok jóval gyorsabban felnőnek, és nem ritka, hogy 11-12 évesen már megérkezik az első havi vérzésük is. Ez azonban nemcsak nekik fontos mérföldkő az életükben, hanem az anyáknak is, akiknek ugyanúgy szembe kell nézni az idő múlásával ilyenkor, és meg kell vívniuk a maguk lelki csatáit az esemény kapcsán, mint a lányaiknak.

 

A lányok életében fontos és emlékezetes esemény az első menstruáció, és édesanyaként az a fontos szerep hárul rád ilyenkor, hogy a lehető legkíméletesebben átvezesd őt az ezzel járó testi és lelki megpróbáltatásokon. Ne lepődj azonban meg azon, ha nemcsak a lányodban, hanem benned is feltolulnak majd különféle a kérdések, kétségek és félelmek, amelyekre választ szeretnél kapni.

Felnőtt a lányom! – az anyák kétségei az első menseskor

Mit tehetek a lányomért?

Az első ösztönös kérdés és kétség, ami felmerül az anyákban ez: mit tehetnék a lányomért, hogy egészséges és boldog legyen? Az első és legfontosabb, hogy biztonságos támaszt nyújts neki, és ne hagyd magára azokkal gyötrő kérdésekkel és félelmekkel, amelyek egy kislányban az első vérzés megérkezésekor felmerülnek. Keress alkalmat a bizalmas beszélgetésekre, amikor megosztod vele saját tapasztalataidat a nőiességről és menzeszről, és ellátod őt gyakorlati tanácsokkal is. Magyarázd el, hogy mire számíthat, mondd el, hogy mikor és hogyan jelentkezik majd a menzesz – az első időkben a rendszertelen vérzések teljesen normálisnak számítanak, és csak pár év után áll be egy jól kiszámítható ciklus –, és adj ötletet arra is, hogy hogyan enyhítheti a menzesszel járó görcsöket. Ezen kívül természetesen biztosítsd számára az egészséges testi fejlődéséhez szükséges körülményeket: fontos ilyenkor a megfelelő étrend, a változatos, rendszeres táplálkozás, vitamin- és folyadékbevitel éppen úgy, mint a rendszeres – de nem túl megerőltető – testmozgás, és nélkülözhetetlen a nyugodt, feszültségmentes családi légkör is. Ha pedig gyanús jeleket észlelsz nála – például a vérzése teljesen rendszertelenül érkezik, és állandóan bőséges, hosszan tartó és friss, vagy hat hónapnál tovább kimarad az első években – vidd el orvoshoz kivizsgálásra.

Vajon minden rendben van? Nem túl korai?

A legtöbb anya szeretné, ha sokáig kislánynak maradna meg az ő szeme fénye, ezért óhatatlanul is felmerül benne a kérdés, nem túl korai-e még, hogy elkezdett menstruálni. Manapság már nem ritka, hogy 10-11 évesen jelentkezik az első menzesz, sőt már van, akinél 9 évesen megjön, ami a felgyorsult korunkkal járó jelenség, és nem számít kórosnak. Nem aggódj hát emiatt, inkább fogadd el, hogy a kislányból hamar érett nő lesz.

Már nem sokáig lesz szüksége rám…

Ahogy telnek az évek, egyre inkább erősödik az anyákban a félelem, hogy egy nap majd elválik tőle a gyermeke, és többé már nem lesz szüksége rá. Ezek normális aggodalmak, minden anyában megfogalmazódnak, ezért ne érezz lelkifurdalást miattuk, és ne hidd, hogy önző vagy. Ez a természetes anyai ösztönök velejárója. Ha sikerül jó kapcsolatot ápolnod a lányoddal, elnyered a bizalmát és tudja, hogy mindig számíthat az édesanyjára, akkor egész életében szüksége lesz majd rád. Persze az élete előbb-utóbb különválik majd a tiedtől, de a szeretetedre, figyelmedre és bizalmadra éppen úgy szüksége lesz felnőtt, családos nőként is, mint kisgyermekként – sőt talán még értékesebb és fontosabb lesz számára ez a kapcsolat azzal, hogy telik az idő. Feleslegessé sosem válsz, csupán az anyai szereped változik meg idővel.

Felnőtt a lányom! – az anyák kétségei az első menseskor

Hogyan óvjam meg a csalódástól?

Az első menzesz után már nem lesz ugyanaz kislányod, aki előtte volt, hiszen már félreérthetetlenül rálépett az érés útjára: elkezd érdeklődni a fiúk iránt, randevúi, szerelmei és testi kapcsolatai lesznek. Ezek során szinte elkerülhetetlen a csalódás, és anyaként nem is az a dolgod, hogy ezektől megóvd, hanem inkább az, hogy a lelki viharokban biztos kapaszkodót nyújts neki. Az élet nehézségeit mindenkinek meg kell tapasztalnia a saját bőrén is, és ha túlzottan óvod, azzal inkább csak ártasz neki. Sok anya szigorú szabályokat hoz, és igyekszik a lehető legtávolabb tartani a lányát a fiúktól éppen azért, hogy azok ne tegyenek kárt sem a lelkében, sem a testében, az ilyen tiltások azonban inkább csak távolabb sodorják az anyát a lányától, és bizalmatlanságot, ellentéteket szülnek, aminek a végeredménye az, hogy mindketten magukra maradnak. Mesélj nyíltan és bizalmasan a saját történeteidről, örömeidről és csalódásaidról, adj neki lehetőséget, hogy okuljon a te tapasztalataidból, ha akar, és világosítsd fel, hogy mik azok a buktatók az életben, amelyek veszélyesek, és sokszor próba elé állíthatnak egy nőt, de ne kényszerítsd, hogy a te elképzeléseid és szabályaid szerint éljen. Ha így teszel, a csalódásaiból a te segítségeddel megerősödve és tapasztaltabban kerül majd ki, és ő is erős támasza lesz majd a saját lányának.

Olvass cikkeket menstruáció témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top