Egészség
Szponzorált tartalom

Ezt biztosan nem tudtad a narancsról

Ha szereted a narancsot, azért, ha pedig nem vagy oda érte, azért érdemes elolvasni, milyen jótékony élettani hatásai vannak.

Narancssárga, gömbölyű, illatos, finom és frissítő – mi az? Hát persze, hogy a narancs. Ám a csodás gyümölcsöt nemcsak az előbb említett tulajdonságai miatt szeretjük, hanem azért is, mert számtalan egészségre jótékony hatása van. Amit a legtöbben tudnak, hogy a citrusfélékhez hasonlóan bővelkedik C-vitaminban, ezért is annyira közkedvelt. A C-vitamin semlegesíti azokat a szabad gyököket, amelyek többek között olyan betegségek kialakulásához is vezethetnek, mint a rák vagy a szívbetegségek.

A vitamin mellett az ugyancsak antioxidáns bioflavonoidok is jelen vannak a gyümölcsben, közösen tovább fokozzák a jótékony hatást. A bioflavonoidok a citrusok héjában, valamint azokban a világos színű hártyákban találhatóak, amelyek a héj alatt lapulnak, és a gerezdeket választják el egymástól. A bioflavonoidok ráadásul a hajszálerek falait is erősítik és a magas vérnyomást és a szívritmust is szabályozzák. Nem is csoda, hogy a gyógyszeripar is felfedezte a flavonoidokat, és gyógyszerek összetevőjeként segíti általa a betegeket. A narancs fogyasztása a vesére is jó hatással van: ha ezt a gyümölcsöt fogyasztjuk, többek között a vesekő kialakulását gátolja, de a koleszterinszintet is csökkenti jótékony összetevői által.

A narancs emésztésre gyakorolt jótékony hatását régóta ismeri a néphagyomány. De nemcsak az emésztést segíti a megfigyelések szerint, hanem a gyomorproblémákra is jó hatással van. A légzőszervi megbetegedések kapcsán is többször felmerült a narancs jótékony hatása. A héjából kinyert illóolajok is egészségvédőek. A jó minőségű, hidegsajtolással készül termékekben ugyanis benne vannak a szükséges hatóanyagok. A légúti megbetegedések okozta nehézségek mellett a bőrápolásban is szerepet kap: a pattanások ellen előszeretettel alkalmazzák. Természetesen az ételek, italok egyik markáns ízét is a narancs aromájának köszönhetjük. A test sav-bázis egyensúlyának rendezéséhez is hozzájárulhat a gyümölcs, mivel sok benne a lúgos ásványi anyag.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top