Egészség
Szponzorált tartalom

Ezért nem mindegy, hogyan véded a szemed!

Az intenzív UV-sugárzás károsíthatja a bőrünket és szemeinket, ezért is nagyon fontos a megfelelő védelem. Te óvod a szemed a sugárzástól?

Itt a nyár, a hőn áhított szabadságok, nyaralások időszaka. A jó idővel a szabadban töltött órák száma is nő, ami bizonyos szempontból nagyon jó a testünknek és a lelkünknek, hiszen az UV-sugaraknak számos előnyük van. Ám a jótékony hatások mellett számolnunk kell az UV káros hozadékaival is. A teljes körű védelem érdekében jó minőségű napszemüveget kell viselni vagy olyan színtelen szemüveglencsét, ami 400 nm-ig szűri az UV-t. Ez azért nélkülözhetetlen, mert az UV-sugárzás olyan akut és krónikus szemsérüléseket is kiválthat, amiket sajnos nehezen vagy egyáltalán nem lehet gyógyítani.

Sokan azt gondolják, hogy csak a napsütésben kell óvni a szemeinket, de ez egyáltalán nem igaz, a védelmet az időjárási viszonyoktól függetlenül érdemes alkalmazni. Ugyanúgy vigyáznunk kell árnyékban is, sőt akár egész nap, nem csak a déli órákban. Az UV-sugárzás ugyanis a szóródás és a visszaverődés miatt a talajszinten még a borúsabb napokon is elérheti a 75 százalékot. A víztükör az UV-sugarak 20 százalékát is visszaverheti, de azt talán kevesen gondolnák, hogy a friss hó akár a 88 százalékát is visszaverheti a sugaraknak. A homok a sugárzás negyedét, a beton közel 20 százalékát veri vissza.

UV védelem szemüveg

A szülők felelőssége, hogy a saját szemük védelme mellett a gyerekekéről is gondoskodjanak. Erre azért kell kiemelt figyelmet fordítani, mert a szakértők szerint 20 éves korunkra már feleannyi UV-sugárzás ér bennünket, mint 60 éves korunkig összesen. Ha nincs megfelelő védelem, sérülhet a szemhéjunk, a szem körüli bőr, és olyan, a szaruhártyát érintő betegségek is kialakulhatnak, mint a kötőhártya-gyulladás vagy az ultraibolya fény által kiváltott keratitis. Akiknek a szeme folyamatosan erős fényhatásnak van kitéve, azoknál akár korai szürke hályog is kialakulhat, rosszabb esetben pedig akár még daganatok is keletkezhetnek a szemhéjon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelemmel kíséri az UV-sugárzás szintjét, és ha a sugárzás maximuma eléri a 7,5 UV értéket legalább az ország felén, figyelmeztetést adnak ki. Az előrejelzés az OMSZ honlapján és applikációkon is elérhető.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top