Egészség

Esély a cukorbetegeknek – ezek a legújabb tudományos eredmények

A diabétesz korunk egyik legelterjedtebb népbetegsége, amitől világszerte csaknem négyszázmillió ember szenved, és még legalább ennyien vannak, akiknél a helytelen életvitel miatt kialakult kóros elhízás, vagy öröklött genetikai okok miatt bármikor megjelenhet a cukorbetegség. A modern orvostudomány vívmányainak köszönhetően ma ezen betegek életminősége különféle okosgyógyszerekkel és innovatív terápiákkal kielégítő szinten tartható, de bármilyen nagyszerűek és hatásosak is ezek a készítmények és módszerek, a legtöbbet mégis a megelőzéssel tehetünk a diabétesz ellen.

Okosgyógyszerek adnak új reményt 

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciensek körében nagyon magas az aránya azoknak, akik végül szív- és érrendszeri problémák – például stroke vagy színinfarktus miatt – miatt halnak meg, ezért számukra létkérdés a vérnyomás, a szívritmuszavarok, a szívelégtelenség, a vérkeringési zavarok megfelelő kezelése. A közelmúltban jelentős áttörést mutattak fel a kutatók, akik olyan okosgyógyszereket és terápiákat fejlesztettek ki, amelyekkel igen látványosan visszaszoríthatók a 2-es típusú cukorbetegek egyes kardiovaszkuláris kockázatai. A modern hatóanyagokkal sikerült elérni, hogy a vizsgált páciensek körében 38 százalékkal csökkenjen a kardiovaszkuláris okokból bekövetkező halálozás, és 35 százalékkal mérséklődött szívelégtelenség kialakulásának esélye.

Esély a cukorbetegeknek – ezek a legújabb tudományos eredmények
 

A 2-es típusú diabétesz esetében már korábban is tisztában voltak azzal az orvosok, hogy megfelelő koleszterincsökkentőkkel az infarktusok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések száma jelentősen csökkenthető a cukorbetegek körében még abban az esetben is, ha egyébként a koleszterinszintjük az egészséges értéken áll, a megfelelő hatóanyagokkal azonban csak nemrég sikerült előrukkolni. Az ezekkel végzett vizsgálatok biztató eredményeit mutatták be az Európai Diabetes Társaság (EASD) stockholmi kongresszusán. 

Nem kell több inzulininjekció? 

A fenti eredmények emberek millióinak adhatnak új esélyt és jobb életminőséget. A diabétesznek van azonban egy másik vállfaja is – az 1-es típusú cukorbetegség –, amely kevesebb embert érint, de súlyosabban, hiszen ez már egészen kicsi gyermekkorban is megjelenhet, szemben a 2-es típusú diabétesszel, amely jellemzően a középkorú felnőtteknél alakul ki. Az 1-es típusú cukorbetegség megjelenése alapvetően nem a helytelen életvitelhez köthető, hanem a szervezet hibás működéséhez, ezért a megelőzésére sincsenek  jó lehetőségek. Az 1-es típusú cukorbetegségnél ugyanis a szervezet “megtámadja” a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő sejteket (amelyek a vércukorszint szabályozásáért felelősek), és elpusztítja azokat.

Esély a cukorbetegeknek – ezek a legújabb tudományos eredmények

 

Mivel a diabétesznek ez a típusa rendszerint már kora gyermekkorban megjelenik, és egy egész életen át meghatározza a beteg életvitelét, nagy jelentőségű az a hír, amit idén év elején közöltek a University of California kutatói, akik szerint ha több milliárd immunsejtet juttatnak be egy cukorbeteg szervezetébe, akkor az képes lesz újra inzulint termelni, és így lebomlik a vérben lévő cukor. Ennek hatására körülbelül egy évig tartó kezelés után teljesen megváltozhat az 1-es típusú cukorbeteg élete, ami akár vissza is térhet a normális kerékvágásba, de annyi szinte bizonyosan elérhető, hogy nem szorul majd rendszeres inzulininjekciókra. Ezen felül jó esélyt látnak a kutatók arra is, hogy a betegséget kísérő szövődmények (például a szem, az ér- és idegrendszer károsodása és a fertőzések) kockázata is jelentősen lecsökkenjen az immunsejtterápia eredményként. Ha ez utóbbi megvalósul, már az is óriási előrelépés lehet például egy olyan diabéteszes kisgyermek életben, akit már csecsemőkora óta naponta kellett inzulinnal injekciózni. 

 

Olvass még cikkeket a cukorbetegségről az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top